Handelsbankens makrorapport for juli tegner et dystert bilde av norsk økonomi.
I den engelskspråklige rapporten, som ble publisert torsdag, beskrives Norge som et «train wreck in slow motion», et saktegående togkrasj.
- Norsk økonomi er ikke et tog, og vi er ikke på vei mot et fullstendig krasj. Poenget med formuleringen er at det går langsommere i norsk økonomi, og at det er en treg prosess, sier seniorøkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, som skrev rapporten.
Han mener likevel det er først nå Norge vil merke oljesmellen for fullt.
- Arbeidsledigheten øker, og nedgangen i oljesektoren har ballet på seg siden oljeprisen begynte å falle. Det er først nå vi merker nedgangen, sier han.
I makrorapporten trekkes det frem fire punkter som viser at det er nå oljesmellen slår inn for fullt:
- Arbeidsmarkedet:
SSBs arbeidskraftsundersøkelse har over tid vist høyere ledighetstall enn Nav-registrert ledighet. Det mener Mork nå er i ferd med å jevnes ut.
- Mange har mistete jobben uten å gå på Nav, men nå begynner ledighetstallene å synes der også, sier han.
I Handelsbankens rapport kommer det frem at arbeidsledigheten er den største bekymringen for norsk økonomi. Banken justerer marginalt opp sine ledighetsanslag for Norge til 4,2 prosent i 2015, 4,4 prosent i 2016, og venter at toppen ender på 4,7 prosent i 2017.
- Industriproduksjon:
Produksjonen i norsk industri gikk kraftig ned med 2,1 prosent fraapril til mai 2015, viste sesongjusterte tall publisert avStatistisk sentralbyrå (SSB) forrige måned.
- Oljeprisfallet merkes over hele linjen, og å finne andre ting å gjøre viser seg å være en treg prosess, sier Mork.
- Privat forbruk
Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 3,4 prosent fra mai til juni, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Privat forbruk er en av hoveddriverne i norsk økonomi. I Handelsbankens rapport trekkes det frem at et svakere enn ventet arbeidsmarked vil føre til svakere forbruk.
- Omstilling:
Omstillingen i norsk økonomi har tatt lengre tid enn Handelsbanken hadde ventet på forhånd, ifølge rapporten. En svak krone har ført til bedre vilkår flere norske eksportbedrifter, og særlig norsk turistindustri har fått drahjelp av lave valutakursen.
- Kronesvekkelsen har likevel ikke hjulpet andre sektorer nok til å ta igjen det oljeindustrien har tapt, poengterer Mork.
Ser mulighet for resesjon
Da oljeprisen sank ned til 40-tallet i januar i år, var det krisetilstander i verdens oljemarkeder. Optimismen kom tilbake sammen med oljeprisen, og langt flere kunne slå seg til ro med en oljepris som nærmet seg 70 dollar fatet i mai. Denne uken falt oljeprisen nok en gang ned til 49 dollar fatet.
- Nedsiderisikoen for norsk økonomi har økt nå som oljeprisen har falt ytterligere, sier Morks kollega i handelsbanken, seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.
Han ser en svak utvikling for norsk bnp-vekst fremover, og utelukker ikke en resesjon i Norge fremover.
- Jeg ser ikke bort fra at Norge kan gå inn i en resesjon, selv om det ikke er vårt hovedscenario. Men det er ikke helt utenkelig at vi får se kvartalsvis nedgang i norsk BNP fremover, sier Gonsholt Hov.
Les også på DN.no:
Prøver å løfte sløret på Kinas hemmelige gigantfond
Meglerhus: Tror oljeprisene vil falle ytterligere
Bank of England høyner anslaget for BNP (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.