I en ny landrapport for Norge, påpeker Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) behovet for omstilling i norsk økonomi når oljesektoren avtar i betydning, ifølge en pressemelding fra Finansdepartementet mandag.

Kunnskap og innovasjon står sentralt når Norge nå må bedre konkurranseevnen og produktiviteten, ifølge OECD, som også anbefaler at

skattenivået reduseres.

- Norsk økonomi er på vei mot en ny normal. De økonomiske utsiktene er annerledes enn vi har vært vant til de siste 10-15 årene. Det bratte fallet i oljeprisen forsterker omslaget. Vi møter utfordringene med et godt rammeverk for den økonomiske politikken og solide statsfinanser. Det gir oss et godt utgangspunkt, sier finansminister Siv Jensen i en kommentar til rapporten.

Eksterne faktorer

OECD mener imidlertid at Norge er i en sterk posisjon til å håndtere risikoen og sårbarheten.

Mange av risikofaktorene norsk økonomi står overfor er eksterne, og de mulige utfallene er mange, skriver OECD landrapporten.

Utviklingen i oljesektoren vil fortsette å ha en betydelig påvirkning på utfallene i OECDs prognoser. Utviklingen i europeisk økonomi vil påvirke etterspørselen etter ikke-oljerelaterte eksport, og Norge er heller ikke immun mot risikoen som vokser frem i Kina og geopolitisk uro.

Oljefondsvingninger

OECD viser også til at bevegelser i globale finansmarkeder har implikasjoner for verdien av Statens pensjonsfond utland.

«Store svingninger i fondets verdi kan ha kortsiktig påvirkning på økonomien gjennom finanspolitikken siden handlingsregelen knytter det sammen», heter det.

OECD trekker frem boligprisutviklingen som en innenlandsk risikofaktor, og viser til at en nedgang i boligprisene vil mest sannsynlig påvirke økonomien gjennom redusert forbruk.

Boligpriskollaps

Usikkerheten knyttet til utviklingen i oljemarkedet gjør at flere makroøkonomiske scenarier er mulig.

Et videre fall i oljeprisen kan føre til et betydelig kutt i produksjonen og etterspørselen etter oljerelaterte tjenester. Samtidig vil et økende antall felt i Nordsjøen falle under operasjonell lønnsomhet, og det vil være en større motvilje mot å investere i leting.

Dette kan utløse en betydelig kollaps i boligprisene med dramatiske konsekvenser for husholdningens forbruk og finansiell stabilitet, mener OECD.

Les også: Jensen: - Ikke aktuelt å øke eiendomsskatten

Samtidig skriver OECD at med oljeprisens innfall kan man ikke utelukke en stor gjeninnhenting i prisen, og gjøre at Norge kommer tilbake i en situasjon der de høster gevinstene, og utfordringene, av en sterk oljesektor.

OECD skriver videre at Norge er i en veldig sterk posisjon til å håndtere de risikoene og sårbarbarheten de har beskrevet. De viser blant annet til at fleksibel pengepolitikk og flytende valutakurs, sammen med finanspolitisk handlingsrom.

Les også: Dette er planen til Røkkes oljeselskap

  Ser 25 dollar fatet - eller lavere

  - Markedene er på kanten av et stup

Se DN Tv:  Vant 14 milliarder

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.