- Norge har hatt en sterk stimulans av oljen de siste ti til femten årene. En lavere oljepris vil nå bety økte utfordringer for norsk økonomi, sier professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.
Den siste tiden har det kommet en rekke prognoser som viser nedtur for norsk økonomi til neste år. Sist ut var Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), som tirsdag la frem en rapport om at oljefallet vil skylle inn over næringslivet i månedene fremover.
Bjørnland mener vi må se på årsaken til prisfallet for å si noe om hvor hardt og lenge norsk økonomi rammes.
- Det vi ser i dag er hovedsakelig et tilbudsdrevet oljeprissjokk. Det stimulerer resten av verden, noe som gir oss en viss drahjelp, sier hun til Dagens Næringsliv.
- Men skulle etterspørselen etter olje nå også avta betydelig, kan oljeprisfallet bli mer langvarig og alvorlig. Da må vi forberede oss på en større omstilling, sier Bjørnland.
- Les også: – Vanskelig å se bunnen (NB. krever innlogging)
«Tydelig signal»
Forskning hun har utført viser at så mye som 30 til 40 prosent av aktiviteten på fastlandet skyldes høy oljepris og økt aktivitet i oljenæringen.
- Fordi så mye av norsk økonomi er vendt inn mot oljen, har vi ikke så mange næringer som vil nyte godt av lav oljepris og svekket krone. I alle fall i forhold til på 1980-tallet. Norske bedrifter må derfor belage seg på at det blir et magert 2015, sier professoren.
Selv tror hun riktignok at oljeprisene vil stige igjen på sikt, og at vi fortsatt har noen år igjen med stimulansen fra oljen.
Samtidig understreker professoren at oljeprisfallet og den kommende tilbakeslaget i 2015 vil gi oss et veldig tydelig signal på noe som uansett vil komme: En omstillingsperiode for norsk økonomi.
- Norsk økonomi har for få ben å stå på. Det merker vi nå. Fremover bør vi satse på å legge til rette for bredde i næringslivet. Vi bør også satse mer målrettet på utdanning for å øke vår kompetanse, mener hun.
Kan omstille seg
Direktør for økonomisk politikk Dag Aarnes i NHO etterlyste tirsdag krisetiltak fra regjeringen for å bremse nedturen til neste år.
Aller mørkest er det nå for bedriftene i olje- og gassektoren, understreker Aarnes, som samtidig løfter frem lyspunktene:
- Det er en del positive tendenser. Vi ser blant annet en god utvikling i tradisjonell eksport de siste to årene, sier han til DN.
- Er norske bedrifter klare for å omstille seg?
- Det får vi håpe. Vi hadde omstillingsevne fra 2005 og frem til i dag med å levere mer til oljeindustrien. Vi tror vi også har omstillingsevne den andre veien. At det blir en tyngre prosess på mange måter, er det riktignok ikke tvil om, svarer NHO-direktøren.
- Les også: NHO ber regjeringen ta krise-grep
Les mer på DN.no i dag:
- Oljenedgangen vil kunne medføre at vi får gjennomført mer av vår politikk
- En haug med folk som tror de kan få vanvittige summer for helt vanlige telefonnumre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.