Førstkommende torsdag er det duket for rentebeslutning fra Norges Bank. Elleve av 13 økonomer venter at styringsrenten holdes uendret i september, viser en undersøkelse TDN Finans har gjennomført.
Flere trekker frem boligprisutviklingen, sammen med husholdningenes gjeldsvekst, som et viktig argument for ikke å kutte renten ytterligere. Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen tilhører mindretallet som spår rentekutt.
Jan Andreassen mener at Norges Bank vil kutte renten av hensyn til valutakursen. Han viser til at kronen har styrket seg gjennom året.
– Her tror jeg makromiljøene lider av selvbedrag. Norge har i år veldig stor hjelp av en ekstrem finanspolitikk. Å forstå dette, er alfa og omega. Vi hadde i tillegg en voldsom svekkelse av kronekursen ifjor. Nå reverseres dette, samtidig som at finansminister Siv Jensen vanskelig kan øke oljepengebruken like mye som hun gjorde ifjor, sier sjeføkonomen til DN.
– Da har vi egentlig bare valutakursen igjen som stimuli. Hvis vi holder på renteforskjellen mot EU, må man legge til grunn av kronen fortsetter å styrke seg, mener Jan Andreassen.
- NHH-professor og tidligere sentralbanksjef: Advarer mot å knuse sparegrisen (DN+)
– Kan ikke løse alle problemer
Jan Andreassen frykter at en sterkere krone vil svekke konkurranseevnen kraftig.
– Vi mister veldig mye konkurranseevne bare på den kronestyrkelsen vi har hatt så langt i år, sier han og understreker at ledigheten er en bekymring.
– Men hva med hensynet til boligpris- og gjeldsvekst?
– Dessverre kan man ikke løse alle problemer. En svak krone er det beste håpet vi har for å få en sunn vekst i 2017, svarer sjeføkonomen.
Overbevist om rentekutt
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er uenig.
– Økonomien er i bedring, og alle indikatorer snur den rette veien. Spikeren i kista for rentekutt var Norges Banks regionale nettverk, sier han til DN.
Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk meldte tirsdag 13. september om at produksjonen har økt noe de siste tre månedene.
– Når vi samtidig ser på boligmarkedet og på gjeldssiden, er det åpenbart at etterspørselen kanskje er for sprek der renten virker. I tillegg er kronekursen helt grei, mener han.
Boligprisene i Norge er nå 8,7 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge Eiendom Norge. Harald Magnus Andreassen mener det beste - og kanskje eneste - argumentet for rentekutt er situasjonen på arbeidsmarkedet. Han peker på at Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) i slutten av august viste en ledighetsrate på 4,8 prosent.
Rekordlavt nivå
Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet i mars styringsrenten fra 0,75 til rekordlave 0,50 prosent.
I juni opplyste Norges Bank at det fortsatt var utsikter til at renten kunne bli satt ytterligere ned i løpet av året. I den såkalte rentebanen var det lagt inn en sannsynlighet på 100 prosent for et rentekutt i september - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet på dette tidspunktet.
De fleste økonomene TDN Finans har snakket med venter at sentralbanken på torsdag tar rentebanen noe opp fra juni-rapporten. Samtidig tror de at en sannsynlighet på inntil 50 prosent for et nytt rentekutt opprettholdes, skriver nyhetstjenesten.
- Frykter fullstendig kollaps: Frykter fullstendig kollaps
- Ti grunner til at du kan drøye dumpingsalget av aksjer (DN+)
- Fire av ti kjøpere flytter ikke inn (DN+)
- Får betalt for å låne penger (DN+)
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.