Mange varer er blitt merkbart mye dyrere det siste året.

Den kraftige oppgangen i prisene har overrasket både norske meglerhus og Norges Bank. I juli var kjerneinflasjonen (se faktaboks) på 3,7 prosent på årsbasis. Og fredag viste tall fra statistisk sentralbyrå at prisveksten var på 3,3 prosent på årsbasis i august.

Da Norges Bank i juni i år anslo hvordan prisveksten ville utvikle seg de kommende månedene, hadde sentralbanken en helt annen oppfatning om hvordan utviklingen ville bli.

- Nå sitter vi med en inflasjon som er mellom 0,5 og 0,6 prosentpoeng høyere enn Norges Bank har ventet. Nå har den vært høyere i tre måneder og er ikke lenger tilfeldig støy. Dette er noe sentralbanken må forholde seg til, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. 

Kronesvekkelse

Økonomene er enige om årsaken til at sentralbanken er blitt tatt på sengen: Den kraftige svekkelsen av kronekursen. En svakere krone betyr at varer kjøpt fra utlandet blir dyrere. Det betyr at norske importører har måttet skru opp prisene.

- Det er der usikkerheten har vært: Hvor mye av valutakurssvekkelsen som skulle slå ut i de importerte varene, sier Olsen.

Han peker på at kronekurssvekkelsen denne gangen har hatt en helt annen utvikling enn det vi har opplevd ved tidligere anledninger. Dermed sitter ikke nødvendigvis de som skal analysere utviklingen med godt nok grunnlag.

- Bevegelsene i kronekursen har vært så kraftig og vart så lenge at det er veldig lite empiri på denne type bevegelser, sier Nordea-økonomen.

- I ferd med å slippe tak

Den importveide kronekursindeksen, som måler kronens utvikling mot Norges viktigste handelspartnere, har i løpet av mindre enn tre år gått fra ett av historiens sterkeste nivåer til ett av de svakeste. Bunnpunktet var i januar i år og siden den tid er kronen styrket og ligger nå omtrent på samme nivå som på samme tid ifjor.

Nå mener både Olsen og andre norske økonomer at det snart blir full stopp for denne krone-effekten i inflasjonstallene.

- Dette kommer til å falle tilbake. Det ser ut til at de importerte konsumvarene hadde en topp i forrige måned, sier Olsen.

- Etter hvert som importørene får justert sine priser vil inflasjonstakten på disse varene falle, argumenterer Olsen.

Han får støtte av både seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets og analytiker Jaenette Strøm Fjære i DNB Markets.

- Det kan synes som om den er i ferd med å slippe tak, sier Grangård.

- Fremover ser vi for oss at inflasjonen vil avta når effekten av kronesvekkelsen på den importerte prisveksten fases ut og etter hvert snur som følge av en sterkere krone, skriver Fjære i en oppdatering fra DNB Markets.

Tror ikke på september-kutt

Det betyr likevel ikke at Norges Bank kan se fullstendig bort fra at inflasjonen de siste månedene har vært betydelig høyere enn anslått.

- Inflasjonen er høyere enn ventet. Det gir et høyere drag ut året og et høyere drag inn i 2017. Det løfter alt annet likt inflasjonsprognosen inn i 2017. Og vi har allerede sett tegn til at partene i arbeidslivet forventer litt høyere lønnsvekst som følge av dette, sier Olsen.

- Det er på den måten dette bidrar inn i en renteprognose i Norges Bank, legger han til.

Sammen med den sterke boligprisveksten og utviklingen i arbeidsledigheten mener han inflasjonen taler for at sentralbanken lar være å kutte renten på møtet i september og at styringsrenten dermed har nådd bunnen med dagens nivå på 0,5 prosent.

- Men fortsatt er ikke Norges Bank spesielt redd for at inflasjonen får feste på et høyt nivå. Skuer den litt lenger frem, så er den mer bekymret for det motsatte, i den grad den er bekymret, sier Olsen.

- Sterkt argument

Også seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets peker på at inflasjonen er mye høyere enn sentralbanken har sett for seg. 

- Vi tror det er et sterkt argument for at Norges Bank vil la være å kutte renten i september, understreker han.

Den vurderingen deler også analytiker Jaenette Strøm Fjrære i DNB Markets.

- Sammen med høy boligprisvekst, som har økt risikoen for finansielle ubalanser, og redusert nedsiderisiko for norsk økonomi, gjør det at Norges Bank kan holde renten uendret i september. Vi tror styringsrenten blir værende på dagens nivå også de nærmeste årene, skriver hun i oppdateringen fra meglerhuset fredag.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
0 seconds of 1 minute, 28 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Sikter på både Canada og Grønland
02:01
00:00
01:28
01:28
 
Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
0 seconds of 3 minutes, 31 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Sikter på både Canada og Grønland
02:01
00:00
03:31
03:31
 
- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.