Torsdag legger Norges Bank frem sin Forventningsundersøkelse for første kvartal.
Undersøkelsen er utført av Epinion, på oppdrag fra Norges Bank, og viser kvartalsvise forventningsundersøkelser i Norge om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.
Ifølge seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er det spesielt to ting som er viktig i dagens undersøkelse: Lønnsforventningene til partene i arbeidslivet og bedriftenes forventninger til lønnsomhet og sysselsetting for de neste tolv månedene.
Lønnsforventninger
Ventet gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 blant partene i arbeidslivet er på 2,4 prosent, en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal, viser undersøkelsen.
Samtidig venter partene i arbeidslivet en generell prisstigning om 12 måneder på 2,5 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.
For 2017 venter partene i arbeidslivet en gjennomsnittlig årslønnsvekst på 2,4 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. Ventet årlig prisvekst om to år er på 2,6 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.
Partene i arbeidslivet venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst om 5 år på 3,1 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal. Mens ventet prisstigning om fem år er på 2,7 prosent.
Hov i Handelsbanken mener sentralbanken har lagt til grunn «nokså luftige» lønnsanslag. Han viser til Norges Banks anslag på en lønnsvekst på 2,8 prosent i år, 3,1 prosent til neste år og 3,5 prosent.
Til sammenligning har partene i arbeidslivet lagt frem forventninger om en lønnsvekst på 2,5 prosent i 2016. Forrige Forventningsundersøkelse fra Norges Bank viser en forventet lønnsvekst på 2,8 prosent fem år frem i tid.
- Dermed har partene i arbeidslivet klart lavere lønnsforventninger enn hva Norges Bank har bakt inn i sine prognoser, skriver Hov i sin morgenrapport torsdag.
- Les også: Vi har ikke hatt svakere lønnsvekst siden andre verdenskrig: Dette er fjorårets lønnsvinnere og -tapere
Bedriftenes forventninger
24,3 prosent av næringslivslederne venter bedret lønnsomhet de neste 12 månedene, opp 2,6 prosentpoeng fra forrige kvartal.
Andelen av næringslivslederne som venter at lønnsomheten vil holde seg stabil de neste 12 månedene er på 45,4 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal, og andelen som venter svekket lønnsomhet er på 25,7 prosent, en nedgang på 3,9 prosentpoeng fra forrige kvartal.
Andelen av næringslivslederne som venter å ha flere ansatte om 12 måneder er 28,9 prosent, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.
42,4 prosent venter å ha like mange ansatte om 12 måneder, dette er en nedgang på 2,7 prosentpoeng fra forrige kvartal. 28,4 prosent venter å ha færre ansatte om 12 måneder, en nedgang på 0,6 prosentpoeng fra forrige kvartal.
- Resesjonsfare
Hov viser til at meglerhuset ikke lager prognoser på detaljene i Forventningsundersøkelsen.
- Men det er klart at selv uendrede signaler i dagens undersøkelse vil være et varsel om videre oppbremsning i veksttakten for norsk økonomi. Og når vi allerede er så nær nullstreken er det da unødvendig å minne om en overhengende resesjonsfare, skriver han.
- Faktisk må vi i dag se en saftig oppjustering av sysselsettings- og lønnsomhetsforventningene, for å kunne avlyse et slikt scenario for norsk økonomi, understreker Hov. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.