Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk melder om at produksjonen har økt noe de siste tre månedene. Bedriftene venter samtidig litt høyere vekst det neste halve året, skriver Norges Bank i en pressemelding tirsdag.

Nettverksindikatoren for de siste tre månedene var på 0,49 mot 0,16 i forrige nettverksrapport fra begynnelsen av juni. Forventningene for produksjonsveksten neste seks måneder steg samtidig til 0,75 fra 0,28 i forrige rapport.

Skalaen for indikatoren går fra -5 til +5. Laveste verdi indikerer et stort fall, mens høyeste verdi indikerer kraftig vekst.

Fortsatt todelt

«Utviklingen har vært litt sterkere enn kontaktene ventet i mai. God vekst i offentlig etterspørsel, bedret konkurransekraft og dempet fall i etterspørselen fra oljesektoren bidrar til veksten», skriver Norges Bank i meldingen.

Bedrifter med tilknytning til oljenæringen har vært spesielt hardt rammet av store kostnadskutt og oljeprisraset de siste årene. Etter flere år med lav aktivitet og store nedbemanningsrunder er det imidlertid tegn til bedring.

«Oljeleverandørene rapporterer fortsatt om fall i produksjonen, men nedgangen har avtatt siden mai», skriver sentralbanken.

Fortsatt er det en klar deling i norsk økonomi, ifølge bedriftenes rapporter.

«Husholdningsrettet tjenesteyting, bygg og anlegg og tradisjonell industri melder om den sterkeste veksten».

Bedriftene rapporterer fortsatt om god tilgang på arbeidskraft. Kontaktene oppgir at sysselsettingen har vært om lag uendret, men de venter en liten oppgang de neste tre månedene. Den samlede årslønnsveksten i år blir anslått til 2,4 prosent, mot 2,3 prosent i mai.

329 kontaktbedrifter har blitt intervjuet denne runden. Intervjuene ble gjennomført i august, opplyser Norges Bank.

LES MER: Kronen styrker seg etter positiv rapport

Dempet oljesmell

Ifølge Norges Banks egen oppsummering preges de ulike sektorene i norsk næringsliv av følgende utviklingstrekk:

Tradisjonell eksportindustri melder om god vekst i produksjonen. Fortsatt er det bedreet konkurranseevne som følge av kronesvekkelsen som trekkes frem. Flere rapporterer om kapasitetsøkning og enkelte har kommet seg inn i nye markeder.

Hjemmemarkedsindustrien har økt produksjonen moderat. Her rapporteres det fortsatt om sterkere etterspørsel fra bygg- og anleggsnæringen og maritime næringer som ikke er oljerelaterte.

Oljeleverandørene har opplevd at nedgangen har avtatt siden mai, selv om det også i den siste tremånedersperioden har vært markert nedgang i produksjonen. Kostnadsreduksjoner og lav investeringsvilje blir pekt på som årsaker til nedgangen. Samlet venter leverandørene at nedgangen vil avta ytterligere neste seks måneder.

Bygg og anlegg rapporterer om god vekst siste tre måneder og utsikter til ytterligere litt oppgang i veksten fremover. Økt boligbygging og offentlige investeringer blir trukket frem som viktigste årsaker til veksten.

Varehandelen melder om moderat volumøkning og beddriftene venter litt sterkere vekst det neste halvåret.

Tjenesteytende næringer rapporterer samlet sett om moderat vekst siste tre måneder. Husholdningenes etterspørsel er sterkere enn næringslivets, og bedrdiftene innenfor husholdningsrettet tjenesteyting oppgir at svekket krone bidrar til økt aktivitet. I tjenesteyting mot næringslivet blir både kronesvekkelsen og økte offentlige investeringer trukket frem som årsaker til økt aktivitet. Flere peker også på at fallet i etterspørselen fra oljesektoren er i ferd med å avta. Samlet venter næringene innenfor tjenesteyting noe sterkere vekst neste seks måneder.

 

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.