Torsdag arrangerer Norges Handelshøyskole (NHH) høstkonferanse på Hotel Bristol i Oslo.
Konferansen samler sentrale aktører fra akademia, næringsliv og politikk. Foredragsholderne er i år invitert for å snakke om norsk økonomi i nedgangstider.
Først på talerstolen gikk eks-finansråd og sentralbanksjef Svein Gjedrem.
- Det er to vendepunkter i norsk økonomi: et konjunkturvendepunkt og et trendvendepunkt, sier Gjedrem, som i dag er professor II ved NHH.
Tre støtdempere
NHH-professoren understreker at konjunktnedgangen som følge av oljenedturen så langt er «mild». Han trekker frem flere støtdempere i økonomien.
- Vi har en flytende valutakurs, staten tar mye av tapene og vi får en dempet arbeidsinnvandring, sier han.
- Det viktigste nå er å la disse virke. At pengepolitikken får gjennomslag på valutakursutviklingen, slik at vi kan holde en lav kronekurs, gjør den kortsiktige tilpasningen lettere, mener Gjedrem.
Samtidig er han ikke i tvil:
- Veksten vil ikke bli som før: Vi har et trendskifte.
Tre drivkrefter
Overfor DN viser Gjedrem til særlig tre drivkrefter bak mange år med sterk vekst i norsk økonomi:
- Oppbyggingen av oljesektoren
- Økende oljepengebruk
- En lang konjunktur knyttet til boliger og gjeldsoppbygging.
- Nå er det temmelig sikkert at aktiviteten ute på sokkelen og etterspørselen derfra vil gå tilbake. Videre kan ikke gjeldsoppbyggingen i husholdningssektoren vare ved, sier Gjedrem.
- Det tredje er at hvis du tror realavkastningen i Oljefondet blir et par prosent - at oljeprisen holder seg i området 50 til 60 dollar fatet - er vi ikke langt unna dit vi kommer når det gjelder økt oljepengebruk. Da flater det ut og denne vekstkraften avtar, sier han.
I den forbindelse varsler han et omslag etter årevis med økte offentlige utgifter, ikke minst knyttet til en aldrende befolkning:
- Vi skyver skatteregningen foran oss, mener Gjedrem.
Etterlyser «generelle» tiltak
På høstkonferansen ble Gjedrems innlegg fulgt opp av NHH-professor Thore Johnsen, som snakket om hva politikerne bør gjøre for å møte nedgangstidene.
Johnsen understreker viktigheten av å tilrettelegge gjennom «generelle» rammevilkår.
- Dette handler om skattesiden, støtte til forskning og utdanning og eventuelt å se nærmere på finansiering av venturevirksomhet, sier han til DN.
NHH-professoren trekker spesielt frem formuesskatten.
- Formuesskatten reduserer risikovilje og vekst, mener han.
- Les også: - Mange gründere skal mislykkes
Les også:
Millionkontrakt til Aibel på Sverdrup-feltet
– Nå starter kampen om de digitale bankkundene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.