Torsdag gjestet næringsminister Monica Mæland den årlige høstkonferansen til Norges Handelshøyskole (NHH).
På Hotel Bristol i Oslo snakket Mæland om hva regjeringen gjør for å møte utfordringene knyttet til oljenedturen.
Her viste hun blant annet til forslaget om videre kutt i formuesskatten i statsbudsjettet for 2016, som ble lagt frem i forrige uke.
- Det gjør vi fordi formuesskatten har klare negative og uheldige virkninger for det private norske eierskapet, sa Mæland.
I salen satt sentrale aktører fra akademia, næringsliv og politikk med spissede ører.
- Jeg vet at mange av dere er uenige på dette punktet – men dette er en sak næringslivet tar opp hver eneste gang jeg møter dem, sa næringsministeren.
- Reduserer risikovilje
En som ikke kunne vært mer enig, er NHH-professor Thore Johnsen. Også han benyttet sin taletid til å snakke om den omdiskuterte skatten.
- Formuesskatten reduserer risikovilje og vekst, sier Johnsen.
- Hvis det går bra med gründerne, kommer staten og tar 60 til 70 prosent i utbytte- og formuesskatt. Da er det er påfallende at politikere og sosialøkonommiljøet, utover de som er i finansiell økonomi, snakker om dette som en liten detalj, sier han til DN.
Vil verne arbeidsplasser
Regjeringen foreslår i statsbudsjett for neste år å foreta å redusere formuesskattesatsen til 0,8 prosent. Samtidig økes bunnfradraget til 1,4 millioner kroner.
- Det viktigste vi kan gjøre nå er å stimulere til vekst i privat, konkurranseutsatt næringsliv, sa Mæland på NHH-konferansen.
- Reduksjon av formuesskatt er viktig for næringslivet fordi det er en skatt på norske eiere som utlendinger slipper unna. Særlig i den omstillingsfasen vi nå befinner oss i, er det viktig at vi verner om norske arbeidsplasser, sier hun.
Les også:
Millionkontrakt til Aibel på Sverdrup-feltet
– Nå starter kampen om de digitale bankkundene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.