Finanstilsynet sendte mandag brev til Finansdepartementet med en rekke forslag til tiltak for å bremse boliglånsveksten.
Sjeføkonom Jan Ludvik Andreassen i Eika er ikke imponert over det som presenteres. Han mener roten til problemet med galloperende boligpriser først og fremst er mangel på boliger og regler som gjør det gunstig å spekulere i bolig.
- Akkurat nå heller jeg litt i retningen at disse forslagene er så dårlige at de aldri blir gjennomført, sier sjeføkonomen til DN.
- Men hvis dette går gjennom, bør boligkjøpere selvfølgelig skynde seg med å både låne så mye de kan og få lengst mulig avdragsfrihet, sier han.
En forsikring
Finanstilsynet vil blant annet stramme inn praktiseringen av det såkalte 15-prosentkravet. Forslaget innebærer at retningslinjen om maksimal belåningsgrad på 85 prosent fastsettes i forskrift, noe som gir bankene mindre rom for skjønn enn i dag.
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen mener tiltakene vil bremse veksten i gjeld og boligpriser, men tror ikke han klarer å stanse prisoppgangen helt.
I dag anbefaler også førsteamanuensis Espen Sirnes i finans ved Universitetet i Tromsø (UiT) boligkjøpere å svi mens jernet er varmt - det vil si mens de fremdeles får lån i banken.
- Dette er jo et forslag, så det er ikke sikkert det blir vedtatt. Samtidig er det klart at dette gjør det vanskelige å få lån, påpeker han og fortsetter:
- Hvis du har tenkt til å kjøpe noe, kan det være lurt å få låne nå. Det er vanskelig å si hva effekten på prisene vil være, men for særlig førstegangskjøpere er det sikkert ikke dumt å forsikre seg om at man får muligheten til å kjøpe. Boligprisene skal falle en god del for at det skal bli et problem.
«Litt voldsomt»
Ifølge Sirnes er forslaget som ble lagt på bordet tirsdag er «litt voldsomt». Han viser spesielt til tiltaket om minst 2,5 prosent årlig avdragsbetaling fra første år for alle nedbetalingslån med belåningsgrad over 65 prosent.
- Det burde kanskje være litt opp til folks egne vurderinger av privatøkonomi hvor mye de ønsker å betale ned, mener Sirnes.
Sjeføkonom Andreassen viser til at folk uansett vil ha behov for et sted å bo, og han mener tilsynet nå er i ferd med å spenne ben på seg selv.
- Hvis dette forslaget blir gjennomført, blir det enda mer sikkert at det å spekulere i boliger er lønnsomt, mener han.
Les alt om saken:
- Vi må ikke øke klasseskillet i boligmarkedet
Tror ikke han vil klare å stanse boligprisveksten
- Dette har én fordel og én stor ulempe
NHH-professor: - Frykter folk vil gå på gråmarkedet
- Dette er forslag med krutt
- Dette er noe vi prinsipielt ikke liker
Sjeføkonom: To grupper vil merke boliglånsbremsen
- Nå må du tenke deg om før du låner penger
- Typisk NTNU-studenten som vil få problemer
Slik er tiltakene som skal bremse boliglånsveksten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.