Fra sommeren 2014 og frem til januar i år falt prisen på nordsjøolje fra 115 til under 30 dollar fatet. Det sier seg nesten selv at et fall fra med nær 90 dollar dollar fatet i løpet av en så kort tidsperiode skaper utfordringer i en oljetung økonomi som den norske.
Arbeidsledigheten har steget og den økonomiske veksten i fastlandsøkonomien har i det siste vist tegn til å ha bremset fullstendig opp. Flere deler av landets mest oljedominerte fylker har fått merke oljesmellen hardt på kroppen.
Så langt viser imidlertid statistikken at andre deler av landet, og økonomien, klarer seg bedre. Ett og et halvt år etter at nedturen startet kan det være naturlig å spørre hvorfor det har gått som det har gått. Og om vi fremdeles har det verste i vente.
Vi har latt de fire økonomene i DNs makropanel svare:
Camilla Viland
analytiker i DNB Markets:
Ikke noen krise- Hva har overrasket deg gjennom oljenedturen i norsk økonomi?
- Det som spesielt har overrasket meg er det sterke skillet mellom utviklingen på Vestlandet og andre deler av landet. Det er også overraskende å se at Østlandsområdet, i hvert fall frem til nå, virker lite rammet av oljebremsen. Faktisk har det vært en liten nedgang i arbeidsledigheten på Østlandet.
- Hva er viktigste årsaker til at nedturen ikke er blitt verre enn den har blitt?
- Nettopp det at oljebremsen så langt kun har rammet noen få fylker hardt, er trolig en viktig årsak til at nedturen ikke har blitt verre. En annen forklaring på at det ikke har gått verre er at forbrukerne ikke har kneppet igjen lommeboken, selv om tidene er mer usikre.
- Har vi lagt det verste bak oss eller blir det ytterligere forverring fremover?
- De neste 12 månedene vil trolig fortsatt være preget av oljebremsen. Oljeinvesteringene vil falle videre, ringvirkningene fra oljesektoren vil bre seg til større deler av økonomien og veksten vil være lav. Dermed vil også ledigheten stige videre. Takket være viktige støtdempere, som lavere renter, svak krone og ekspansiv finanspolitikk blir det imidlertid ikke noen krise. 2016 kan bli det svakeste året vekstmessig for norsk økonomi, før veksttakten gradvis tar seg opp igjen.
Erica Blomgren
sjefstrateg i SEB
Det finnes lys i tunnelen- Hva har overrasket deg gjennom oljenedturen i norsk økonomi og hva er viktigste årsaker til at nedturen ikke er blitt verre enn den har blitt?
- Den største overraskelsen er at veksten - tross i at den har vært svakere enn normalt - ikke er blitt mer dempet enn den faktisk har gjort. Dette skyldes i stor grad at kronen har gitt et større løft til eksporten av tradisjonelle varer enn ventet. Dessuten har privat forbruk tross alt holdt seg betydelig bedre oppe enn husholdningenes dystre fremtidssyn skulle tilsi.
- Har vi lagt det verste bak oss eller blir det ytterligere forverring fremover?
- Den svakeste vekstperioden er nå i løpet av vinteren og vi venter at veksten bedres i løpet av våren og sommeren, selv om den fremdeles blir på historisk lave niåver. Det finnes lys i tunnelen.
Shakeb Syed
sjeføkonom i Sparebank 1 Markets
Nesten for godt til å være sant!- Hva har overrasket deg gjennom oljenedturen i norsk økonomi?
- Jeg er blant dem som ikke har trodd at oljenedturen skal bli et ragnarokk for norsk økonomi. Nesten to år etter at oljeprisen begynte å falle, ser det ut til å stemme. Men selv jeg er overrasket over hvor godt resten av norsk økonomi har holdt stand mot oljenedturen.
Hva er viktigste årsaker til at nedturen ikke er blitt verre enn den har blitt?
- Mange, store og sterke buffere i norsk økonomi, både på makroøkonomisk plan og tilpasninger internt i oljeindustrien.
- Har vi lagt det verste bak oss eller blir det ytterligere forverring fremover?
- De få ringvirkningene fra oljenedturen vi til nå har sett, er nesten for godt til å være sant! Jeg tror på sterkere ringvirkninger i 2016, men det blir ingen tsunami. 2016 blir trolig bunnåret for norsk økonomi.
Olav Chen
senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning
Det blir verre før det blir bedre- Hva har overrasket deg gjennom oljenedturen i norsk økonomi?
- Det at Oslo-området har vært såpass immune så lenge og at arbeidsledighetene her faktisk har falt siste tolv måneder, overrasker meg. Jeg trolig likevel at det gradvis etter hvert vil merkes og smitte over til Oslo-området også.
Hva er viktigste årsaker til at nedturen ikke er blitt verre enn den har blitt?
- Kroneeffekten har kommet kjappere og tydeligere enn det jeg ventet. Det har trolig bidratt til at utviklingen ikke har blitt verre enn den har blitt. Man ser det ikke minst i påsken og på fjellet, at turistnæringen på ingen måter sliter og opplever god aktivitet med flere fra for eksempel Danmark og Sverige. At norske husholdninger ikke holder igjen forbruket på grunn av frykt for dårligere tider og fortsetter konsumet, har også bidratt.
- Har vi lagt det verste bak oss eller blir det ytterligere forverring fremover?
- Jeg tror ikke vi har lagt det verste bak oss ennå, selv om kanskje oljeprisen har lagt bunnen bak seg. Det blir verre før det blir bedre, og spesielt i Oslo-området vil effektene etter hvert merkes, tror jeg. Det blir likevel ikke krise, men en mer normalisering etter en periode med serieflaks og over-normalen bra. Skulle det bli verre enn ventet, har vi også finanspolitikken som kan brukes enda mer aktivt.
Les også:
Slik rammes din privatøkonomi av oljenedturen
– Skaff deg et hoppetau og begynn å hoppe!
Fått med deg denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.