Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets mener dagens norske PMI underbygger fortsatt fall i aktiviteten i norsk industri, men at fallet blir stadig mindre.
"Det har blitt betydelig mindre tre måneder på rad, trenden peker oppover", sier han til Dagens Næringsliv tirsdag.
Norsk PMI var ned fra 48,3 i oktober til 47,6 i november.
Les også: Høstmørket treffer norsk økonomi
Jullum mener at fallet har dempet seg etter sommeren, og at dette indikerer at leverandørindustrien har tilpasset seg oljeselskapene.
- De store grepene er tatt
Effekten av reduserte oljeveinvesteringer var størst gjennom vinteren og sommeren, samtidig som at aktiviteten og spesielt eksportrettet virksomhet ble rammet av noe fall i den globale industrisykelen, med lavere PMI for flere land. Dette har nå snudd, påpeker Jullum.
- Det stemmer bra med at de store grepene er tatt og at den globale industrisykelen peker opp. Det er litt mindre motvind for leverandørindustrien og mer medvind for eksportindustrien, sier sjeføkonomen.
Les også: Oljesmellen blir enda kraftigere og Tre tall som kan gi rentekutt før jul
Ordreinngangen og aktiviteten er i ferd med å stabilisere seg, samtidig som man har rimelig god kontroll på oljeinvesteringene for i år og neste år, mener Jullum.
Med mindre man får et betydelig oljeinvesteringsfall, betyr dette at man begynner å nærme seg en utflating i aktiviteten også i leverandørindustrien, ifølge ham.
- Det er er godt nytt. Selv om PMI-indeksen var lavere enn i forrige måned, betyr det at nedsiderisikoen for Norge er blitt mindre, sier Jullum.
- Ordretørke
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets påpeker at PMI-indeksen har vist seg å samsvare dårlig med norsk industriproduksjon og heller ikke vektlegges av Norges Bank.
På den annen sider samsvarer den samlede nedgangen i aktiviteten med DNBs syn på situasjonen i industrien akkurat nå.
- Det er tiltakende fall i aktiviteten, der industrien merker effekten av ordretørke fra oljesektoren, sier Haugland til Dagens Næringsliv.
DNB-økonomen tror ikke i oljeselskapene er ferdig med investeringskuttene sine før om to år, der den negative impulsen fortsetter inn i 2017. Haugland tror heller ikke motvinden for leverandørindustrien er i ferd med å avta.
- Det synet deler ikke vi. Dette skal videre ned, og det vil være et betydelig fall i oljeinvesteringene i år og neste år, sier hun.
- Ikke nok
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er heller ikke overrasket over dagens tall. Det viser at industrien rammes av fallet i oljeinvesteringene, mener han.
- Det positive bidraget som deler av eksporten får er ikke nok for å oppveie for at oljeinvesteringene faller. Det er et stort og viktig marked for norsk industri, sier Bruce til Dagens Næringsliv.
Nordea-økonomen venter også fall i oljeinvesteringene neste år, men er åpen for at delen av oljeinvesteringene som går mot industrien kan flate litt mer ut.
- Det er særlig letevirksomhet og boring som skal ned, og som rammer oljeservice hardest. Jeg tror fortsatt at industrien kommer til å merke fall oljeinvesteringene, men det blir nok et mindre fall neste år, sier Bruce.
Skjebnedag fredag
Sjefanalytikeren påpeker også at PMI-indikatoren ikke har vært veldig treffsikker, og bekrefter bare det man allerede vet.
Da har han større forventning til rapporten som Norges Bank får fra sitt eget regionale nettverk om tilstanden i norsk økonomi. Rapporten offentliggjøres fredag klokken 10.00.
- Det er nettverkets bedriftsundersøkelse av hele næringslivet som kommer til avgjøre for Norges Bank og desembermøtet (rentemøte red.anm), sier Nordea-økonomen.
Les også:
Asia i dag: Hard landing i Kina? Slik rammes Norge
Thon kjøper ut Reitan
Fastrenten i Lånekassen fortsatt under 2 prosent
Se DN Tv: Mekket suksess med sekstimersdag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.