- Det var overraskende bra, gitt det vi har sett av løpende indikatorer, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til Dagens Næringsliv.
Den viktigste indikatoren på aktiviteten i norsk økonomi, BNP-tallene, tar økonomene på sengen i andre kvartal.
Bakgrunn: Norge på sparebluss, men veksten overrasker
Veksten i fastlands-BNP viser en takt på 0,4 prosent fra forgående kvartal, mens en vekst på 0,1 prosent var ventet, ifølge TDN Finans.
Norges Bank lå inne med en forventning på 0,3 prosent, uendret fra første kvartal. Legger man til elproduksjonen, som varierer mye, var veksten i andre kvartal nærmere 0,6 prosent.
- Mindre overbevist
Jullum, som lenge har holdt en knapp på rentekutt i september, mener dette nå er "mye mer usikkert". Sterke detaljtall bidrar også til dette, ifølge økonomen.
- Tallene gjør meg enda mindre overbevist om at det kommer et kutt, sier Jullum.
Han mener Norges Banks rentevurderinger ikke vil handle om sentralbankens punktestimater, men om risikoelementet i norsk økonomi.
Hvorvidt det kommer et rentekutt eller ei på neste uke, vil derfor dreie seg om oppside- og nedsiderisiko, og hvorvidt den finansielle stabiliteten trues, tror Jullum.
Les også: Kronekursen styrker seg
Vokser
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener også sannsynligheten for uendret rente har økt.
- Det er god grunn til å tro at veksten i Norge er på vei opp, sier Bruce til Dagens Næringsliv.
Han har tidligere varslet at rentebunnen er nådd, og føler seg enda sikrere med dagens tall. Det ligger heller ikke noe renteøkning i sikte, påpeker han. Sannsynligheten er heller større for at renten settes ned.
- Jeg tror Norges Bank i første omgang skal komme seg ut av signalene om et rentekutt. Med negativ rente i Sverige og i eurosonen blir en renteøkning vanskelig for Norges Bank, sier Nordea-økonomen.
Fortsatt ledighetsvekst
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets påpeker at det er de tjenesteproduserende sektorene som trekker opp veksten i Norge. Deretter at boliginvesteringene øker som følge av høyere boligpriser.
Rapporten gjenspeiler også den svake sysselsettingsutviklingen, påpeker han.
– Bedriftene får opp produktiviteten med eksisterende arbeidsstyrke. Sysselsettingen vil gå opp, men det tar tid. Jeg tror derfor at arbeidsledigheten vil fortsette å stige, sier Hov til Dagens Næringsliv.
Les også: Sjeføkonom: - Forstår ikke hvordan det er mulig å mene noe annet
Oljefondet shopper i San Francisco
Oljefunn for Røkkes oljeselskap
- Det vil gå trått i ett års tid til
Se DN spesial: Oljekrisen. Er den over?
Alt om oljemessen ONS 2016
Følg markedet med DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.