Denne uken blir viktig for Norges Banks syn på norsk økonomi. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets viser til en rekke nøkkeltall, men understreker at offentliggjøringen av Statistisk Sentralbyrås (SSB) investeringstelling for olje- og gassvirksomheten vil få mest oppmerksomhet.
Oljeselskapene rapporterer egne anslag for investeringer på norsk sokkel til SSB. Tellingen, som legges frem onsdag klokken 10.00, er tidligere blitt omtalt som «et av Norges viktigste tall».
I mai i år kom de første 2017-anslagene. Disse anslagene viste at investeringsfallet fortsetter til neste år, men i mye mindre fart enn tidligere. Etter flere kvartaler med markerte nedjusteringer, er det ventet at tellingen for tredje kvartal vil vise små endringer fra mai-anslagene.
- Noen prosjekter er kommet til, mens andre kanskje utgår. Det er i alle fall stor spenning knyttet til om onsdagens tall bekrefter at fallet skal avta betydelig, sier Bruce.
- Over det verste
Investeringene på norsk sokkel klart fra 2013 til 2015, etter å ha økt betydelig i flere år. Nedgangen gjenspeiler at lønnsomheten i petroleumsnæringen er sterkt svekket og at flere store prosjekter er avsluttet eller i avslutningsfasen, påpekte Norges Bank i den siste utgaven av «Pengepolitisk rapport» fra juni.
Oljeinvesteringene falt med 15 prosent ifjor, og i juni anslo sentralbanken at årets fall ender på totalt 14 prosent.
Samtidig ble det anslått en nedgang til neste år på fem prosent. Sjefanalytiker Bruce tror Norges Bank vil holde på dette synet, også etter at onsdagens investeringstelling er lagt frem.
Dette er i så tilfelle godt nytt for norsk økonomi, understreker han.
- Hvis bremsen fra oljeinvesteringene avtar, som vi tror blir bekreftet, er det godt håp og tro om at norsk økonomi er over det verste. Den viktigste grunnen til at det har gått så svakt i norsk økonomi de siste årene, er jo nettopp fallet i oljeinvesteringene, sier Bruce.
Oljeprisen begynte å falle sensommeren 2014, fra nivåer over 100 dollar fatet. I januar i år ble bunnen nådd på rundt 27 dollar fatet og tirsdag noteres prisen til rundt 48,80 dollar fatet.
- Nå har oljeprisen tatt seg opp og stabilisert seg, så bildet er litt mer positivt enn det var i vår, sier Bruce.
- Mai-tellingen: Nye tall: Oljeinvesteringene vil falle også neste år
Tror rentebunnen er nådd
Nordea Markets tror dermed også at rentebunnen er nådd. Skulle onsdagens telling indikere et fall i oljeinvesteringene på nærmere 10 prosent til neste år, vil dette derimot styrke argumentet for et rentekutt i september, mener Bruce.
Norges Bank offentliggjør sin neste rentebeslutning 22. september. I juni varslet sentralbanken at styringsrenten ville bli kuttet til rekordlave 0,25 prosent - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.
- En renteøkning i Norge er uansett veldig langt frem. Selv om bremsen avtar, er det fremdeles fall. Og all snakk om renteøkning ville gitt en mye sterkere krone, noe som er det siste Norges Bank ønsker. En svak krone er en grunn til at vi har greid oss bra på tross av fallet i oljeinvesteringene, understreker Bruce.
Også i en fersk rapport fra DNB Markets ble det neste rentekuttet avlyst. Her viste økonomene til at fallet i oljeinvesteringene er den viktigste enkeltfaktoren bak en svak utvikling i norsk økonomi.
Gjør skjønnsmessige vurderinger
Synet støttes av analytikerne i Handelsbanken Capital Markets.
- Tellingen er oppgitt i verdi, og vi må da gjøre noen skjønnsmessige vurderinger for å regne oss frem til tallene i volum. Ifølge våre beregninger viste forrige telling at investeringsvolumet ville falle med henholdsvis 15 og 7 prosent i år og neste år, skriver analytikerne i meglerhusets morgenrapport mandag.
- Nå har det bare gått en sommerferie siden forrige telling, og vi tror ikke denne ukens oppdatering vil gi mye ny informasjon. Investeringsbudsjettene vedtas utover høsten. Så med tanke på eventuelle revisjoner, vil nok tellingen i november gi mer oppdatert informasjon, skriver de.
Tillegges mindre vekt
Når det gjelder de andre nøkkeltallene denne uken, vil ikke analytikerne legge for mye vekt på disse.
Tirsdag morgen la Finans Norge frem forventningsbarometeret, som viste at forbrukerne tror bunnen er nådd og ser lysere på fremtiden.
I tillegg til investeringstellingen, legger SSB også onsdag klokken 10.00 frem arbeidskraftundersøkelsen (AKU) om utviklingen i arbeidsmarkedet. AKU-undersøkelsen ventes å vise en sesongjustert ledighet på 4,7 prosent i juni, ifølge gjennomsnittet av seks anslag TDN Finans har hentet inn.
- Det er for mye kortsiktige svingninger i AKU-ledigheten til at månedstallene betyr noen ting, men hovedtrenden er at det har stabilisert seg, sier Bruce og peker på de siste tallene fra Nav.
Videre kommer Norges Banks forventningsundersøkelse om inflasjons- og lønnsutviklingen for tredje kvartal på torsdag klokken 10.00. Ifølge Bruce må denne vise dramatiske endringer i lønnsforventningene dersom den skal få utslag.
- Les også: Nordmenn ser lysere på økonomien
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.