- Det er ofte mye lettere å utvikle en idé enn å utvikle en bedrift, sier DNB-sjef Rune Bjerke til DN.
Onsdag talte han til finansnæringen på en konferanse i regi av Finansforbundet. Her la DNB-sjefen vekt på behovet for norsk omstilling. Banken og resten av bransjen bør gjøre «sitt ytterste» for at Norge skal få flere ben å stå på enn oljen, mener Bjerke. Dette innebærer å støtte oppstartsbedrifter med tilgang på kapital.
- Mange oppstartsbedrifter overlever ikke, men jeg tror ikke det skyldes at norske gründerne ikke er gode nok, sier Bjerke og utdyper:
- Jeg tror det skyldes både tilgang på kapital og markedsplassenes størrelse. Det skyldes også litt kultur i den forstand at man har ikke hatt den samme vanen med å heie frem gode gründere her som andre steder.
Risiko og reguleringer
I en kronikk i DN skriver BI-professor Hilde C. Bjørnland at vi bør bekymre oss for mer enn bare livet «etter oljen».
- Norge nyter godt av at etterspørselen globalt øker. Men de positive virkningene ville vært større om vi var mer diversifisert; det vil si, om vi hadde flere næringer, flere ben å stå på, skriver hun.
- LES MER: Omstillingsdebatt på avveie
DNB-sjef Bjerke sier han gjerne skulle gitt lån til flere oppstartsbedrifter, men at banken er begrenset av både myndighetsreguleringer og risiko. I prioriteringen mellom kundegrupper har små og mellomstore bedrifter heller ikke vært den mest lønnsomme, vedgår han.
- Større bedrifter har tilgang til flere kapitalkilder og slik får bankene risikoavlastningen de trenger. Kanskje må man i dag se på hvordan Innovasjon Norge, det offentlige og bankene sammen kan gjøre mer kraftfulle ting enn i dag.
- Hva mener du som kreditor kjennetegner en god idé og forretningsplan?
- Du må ha en god idé, men også en realisme knyttet til hva som er mulig på kort tid. Om hvor knalltøft det er å gjennomføre og faktisk være en levedyktig bedrift, svarer DNB-sjefen.
Etterlyser klyngeeffekt
7 av 10 nyoppstartede bedrifter overlever ikke mer enn tre år, viser tall fra SSB. Under sitt innlegg på onsdagens konferanse viste Bjerke til at norske bedrifter med suksess på sin side ofte blir solgt ut av landet i en tidlig fase.
- Det er et problem fordi du ikke får den ønskede klyngeeffekten her hjemme, mener Bjerke.
- Hvilke næringsklynger bør Norge satse på i dag?
- Jeg tror at alt som har relevans og tilknytning til tradisjonelle norske historiske gode næringer er viktig å ha oppmerksomheten mot. Det vil si alt fra shipping, logistikk, offshore, sjømat, olje og gass. I tillegg kanskje også mer over på finansinfrastruktur, tjenesteinfrastruktur og typiske næringer som kan leve godt i konkurransen med lavkostnadsland, svarer DNB-sjefen.
Han understreker at det ikke bare ser mørkt ut for norsk gründerskap.
- Jeg tror det skjer mye positivt nå. I motsetning til tilgangen på kapital, ser vi av undersøkelser at det å drive og starte næringsvirksomhet i Norge scorer høyt, sier Bjerke.
Les også:
Shell i samtaler om oppkjøp av BG Group
Asia i dag: Vil ha slutt på 80-timersuke
Vårrushet nærmer seg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.