SEB venter en vekst i norsk fastlandsøkonomi, målt i bruttonasjonalprodukt, på 2,1 prosent i år. Det viser nye utgaven av meglerhusets kvartalsvise rapport «Nordic Outlook», som ble lagt frem denne uken.
Vekstanslaget er noe høyere enn det Finansdepartementet la frem samme uke. I revidert nasjonalbudsjett ventes det en BNP-vekst i fastlandsøkonomien på 1,9 prosent.
- Vi er nok litt mer positive enn konsensus, slår meglerhusets sjefanalytiker Erica Blomgren fast.
Fire faktorer
Blomgren peker på fire faktorer som bidrar til at det ikke går så ille med økonomen som mange kanskje fryktet da det snudde ifjor:
- Stabil arbeidsledighet
- Gjeninnhenting i boligmarkedet
- Økning i husholdningenes konsum
- Opptur for ikke-oljerelatert eksport
- Fremfor alt ser vi nå tegn på at det private forbruket tar seg opp, sier sjefanalytikeren.
I den sammenheng peker hun på at boligprisene igjen stiger, etter å ha falt i høst.
Tidligere har SEB trodd på et boligprisfall på mellom 3 og 4 prosent i år. Nå har økonomene snudd og venter heller en oppgang på mellom 2 og 3 prosent.
- Vi tror mye av svekkelsen i det private forbruket som vi har sett henger sammen med boligprisfallet. Nå ser vi at boligmarkedet henter seg inn og vi venter derfor en oppgang i forbruket, sier sjefanalytikeren.
Blandet bilde
Riktignok er det et blandet bilde av norsk økonomi som tegnes i meglerhusets ferske prognoser, understreker Blomgren.
Hun viser til to faktorer som trekker veksten ned:
- Nedgang i oljeinvesteringene
- Fall i byggeaktiviteten
Det er særlig det første punktet som er ventet å gi utslag i økonomien. SEB anslår at investeringsveksten i olje- og gassektoren faller fra en oppgang på 18 prosent i 2013 til bare 2,5 prosent i 2014.
- I tillegg vil Norge ha en utfordring med konkurransekraften, tilføyer Blomgren.
- Lave renter lenge
SEB venter ikke en økning i styringsrenten før neste sommer. Dette begrunnes med forhold i utlandet.
Sentralbankens styringsrente har ligget på stabile 1,5 prosent i over to år.
- Innenlandske forhold, ikke minst inflasjonen, tilsier at renten kanskje burde økes tidligere i Norge. Men så er det generelt lav inflasjon og vekst ute, som alt i alt setter det Norges Bank i en vanskelig situasjon, sier Blomgren,
- Dette vil også bety lave renter for norske husholdninger, ettersom vi tror at bankenes utlånsmarginer vil ligge ganske stabilt, tilføyer hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.