Finansminister Siv Jensen (Frp) sier det kraftige oljeprisfallet har ført til at situasjonen for deler av norsk økonomi nå er enda mer alvorlig enn da hun la frem statsbudsjettet ifjor høst.

- Siden den tid har oljeprisen utviklet seg enda svakere enn vi så for oss da, og den har også vært under 30 dollar per fat. Det gjør situasjonen mer akutt for petroleumsrelaterte næringer, med fare for større utslag i norsk økonomi, sier Jensen.

Onsdag holder hun inneldningsforedraget på Samfunnsøkonomenes Valutaseminar i Oslo.

- I de vurderingene som ble lagt til grunn ifjor høst så vi for oss at den økonomiske veksten ville ta seg opp i år og videre opp neste år. Det ble lagt til grunn at arbeidsledigheten ville nå toppen i år, sier Jensen.

  Har svekket oss kraftig

Oljeprisfallet har imidlertid ført til at Jensen nå ser for seg svakere vekst.

- Utslaget dempes av at kronekursen har svekket seg kraftig. Det er en stor fordel for både leverandører til oljevirksomheten, eksportbedrifter og andre bedrifter som møter konkurranse fra utlandet i det norske hjemmemarkedet. Svakere kronekurs gir økt inntjening og økte muligheter i mange virksomheter og vil etterhvert, sier Jensen.

- Men i første omgang må vi være forberedt på at fallet i oljeprisen vil veie tyngst. Utsiktene for den nærmeste tiden ser derfor noe svakere ut enn ifjor høst. Det ligger likevel an til moderat vekst i norsk økonomi, men det er betydelig usikkerhet, understreker finansministeren.

Har fortsatt muskler

Jensen understreker at Norge nå møter utfordringene gjennom samarbeidet mellom pengepolitikk, partene i arbeidslivet og finanspolitikken.

- I tillegg har vi fortsatt muskler å bruke i finanspolitikken ved behov. Men så er det mange kortsiktige svingninger i markedene som ikke jeg lar meg styre av, sier Jensen til DN.

- Hvilke råd får du fra næringslivet?

- De aller fleste er enige i at det vi gjør er riktig medisin og at vi trenger å ha litt is i magen fordi omstilling er tidkrevende. Jeg har ikke registrert veldig sterke rop om annen medisin enn den vi har utskrevet. De endringene vi nylig har varslet er mer fleksibilitet i arbeidsmarkedstiltakene, blant annet at du kan ta utdanning under permittering. Det er riktig fordi det styrker kvalifikasjonene til de som nå er utsatt.

Jensen minner også om at bildet ikke er helsvart, selv om Norge er inne i utfordrende tider.

- All erfaring forteller oss at det etter en litt krevende tid så kommer det lysere tider. Det handler om å erkjenne at olje- og gass kommer til å være en viktig del av norsk næringsliv i mange år fremover, men at den kommer til å bli mindre, den kommer til å gi mindre impulser og kommer til å sysselsette færre. Da må vi investere i annen næringsvirksomhet, fordi det skaper grunnlag for mer vekst, verdiskapning og sysselsetting, sier Jensen.

Les også:

Kraftprisene har ikke vært lavere siden 2001 - likevel har Hafslund resultatvekst

- Et avgjørende gjennombrudd for klodens klima

Se DNtv: Trump skjelte ut pressen etter nederlaget i Iowa

Trump skjelte ut pressen etter nederlaget i Iowa: -De verste folkene
Donald Trump er svært misfornøyd med omtalen han fikk etter å ha kommet på andreplass under nominasjonsmøtene i Iowa. Spesielt reagerer han på at Marco Rubio er blitt trukket fram i pressen som en vinner, selv om han kom som nummer tre, bak Trump.
00:42
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.