– Oljeaktiviteten kommer ikke lenger til å være motoren i norsk økonomi, sa finansminister Siv Jensen (Frp) på et frokostmøte i regi av Oslo Handelsstands Forening tirsdag morgen.
Jensen har den siste tiden til stadighet gjentatt at det ikke ligger an til noen norsk krise, men at regjeringen vil stå klar med tiltakspakker «dersom det blir nødvendig».
Tirsdag viste hun til en rekke støtdempere i økonomien som «først må få virke før det blir aktuelt med ytterligere grep»:
- Oljefondmekanismen
- Overskudd i statsfinansene og driftsbalansen
- Stabile inflasjonsforventninger
- Kronekursen
- Pengepolitikken kan reagere raskt når utsiktene for økonomien endres
- Priser og lønninger i mikro reagerer på endring i etterspørsel og tilbud
- Tilstrømming til det norske arbeidsmarkedet vil kunne dempes
- Bankene er noe mer solide
I salen satt blant annet sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
– Jeg er helt enig i at det ikke er noe behov for noe krisepakke i Norge i dag. Det er behov for en omstilling, sier han.
- Krevende
Det er knappe to uker siden Jensen og statsminister Erna Solberg (H) møtte sentralbanksjef Øystein Olsen for å få en oppdatering om situasjonen i norsk økonomi. Da var bakgrunnen at oljeprisen, som er halvert siden sommeren, ligger langt under det både regjeringen og Norges Bank har sett for seg.
– Fallet i oljeprisen er krevende for norsk økonomi, sa finansministeren tirsdag.
Så sent som i desember anslo sentralbanksjef Øystein Olsen at oljeprisen hadde nådd en bunn på 70 dollar, og at den ville ta seg opp. Siden har prisen på Norges viktigste eksportprodukt fortsatt å falle, og oljeprisen ligger i øyeblikket under 50 dollar.
– Vi har vent oss til en idé om at treet vokser inn i himmelen, sa Jensen til handelsnæringen.
– Nå snur vi alle steiner, sa hun og viste til regjeringens reformarbeid.
Finansdepartementet vil legge frem nye anslag for økonomien i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai. I mellomtiden gjør Jensen det klart at Norge har gått inn i et år med svakere økonomisk vekst enn det som har vært trend det siste tiåret.
– En grunn er at det er gått trått hos våre viktigste handelspartnere. En annen er altså at medvinden fra oljesektoren snur, sier hun.
Behov for produktivitetsvekst
Finansministeren fortsatte med å understreke at Norge har et godt utgangspunkt, med et betydelig potensial for videre vekst og verdiskapning.
Samtidig pekte hun på store utfordringer knyttet til blant annet produktivitetsvekst og et høyt kostnadsnivå.
– Det er særlig økt arbeidsinnsats som har holdt veksten i verdiskapningen i fastlandsøkonomien oppe fra midten av forrige tiår. Mens veksten i produktivitet har falt tilbake, sa hun.
– Hvis vi klarer å øke produktiviteten bare med 0,2 prosent per år, vil det bety mer for vår velstand om 50 år enn avkastningen av hele oljeformuen, sa Jensen.
Finansministeren venter nå på rapporten Produktivitetskommisjonen ledet av økonomiprofessor Jørn Rattsø vil legge frem 10. februar.
– Da kan vi jo diskutere disse tingene, sier hun til DN.
- Riktig bilde
Sjeføkonom Bruce i Nordea Markets mener finansministeren tegnet et ganske riktig bilde av norsk økonomi på tirsdagens møte. Han etterlyser imidlertid en bedre synliggjøring av at arbeidsledigheten - etter hans syn - vil stige.
– Flere vil få problemer med å finne jobb, understreker sjefanalytikeren.
Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider
Les også:
Google kan ta knekken på mobilbransjen
- Vi må regne med en ny «normal» i jobblivet
Satser milliarder på olje-hopp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.