– Prinsipielt er det uheldig at noe holdes unna Ombudsmannens innsyn. For å kontrollere innholdet i et dokument, må jeg se det, sier sivilombudsmann Arne Fliflet til NTB.

Han skal ta stilling til om den utvidede forsøksordningen er så omfattende at den strider mot intensjonene i forsøksloven.

– Jeg må forutsette at Statsministerens kontor vet at jeg ikke vil gå videre med taushetsbelagt informasjon. Jeg har taushetsplikt herfra til månen, sier Fliflet.

Sladdet

Stridens kjerne er opplysninger inntatt i Klima- og Miljødepartementets interne notater. Sivilombudsmannen, som har til oppgave å kontrollere forvaltningen, mener disse opplysningene kan ha relevans for saken som nå er til vurdering.

Spørsmålet om hvorvidt Sivilombudsmannen har rett til innsyn i slike dokumenter, er ifølge Fliflet ikke blitt satt på spissen på denne måten tidligere. Utfallet av denne saken kan med andre ord skape presedens.

NTB har fått innsyn i de offentlige delene av kommunikasjonen mellom Sivilombudsmannen og regjeringsapparatet. Der framgår det at referanser til regjeringskonferanser er sladdet, i likhet med informasjon som «beskriver politiske prosesser mellom regjeringsmedlemmer».

– Vi kan ikke se at slike beskrivelser vil være nødvendig for Sivilombudsmannens vurdering av lovligheten av forsøket, heter det i et brev Klima- og miljødepartementet sendte i mars.

Sivilombudsmannen har bestridt dette synet og i brevs form bedt om en nærmere begrunnelse.

Til Stortinget?

I regjeringen er spørsmålet nå koblet sammen med en annen generell sak Sivilombudsmannen har til behandling om innsyn regjeringsdokumenter, og løftet opp til Statsministerens kontor. I et brev sendt 9. mai ber regjeringsråd Nina Frisak om forlenget svarfrist for å svare ombudsmannen.

– Vi har vært tålmodige og gitt Statsministerens kontor en utvidet svarfrist til 10. juni, men vil uansett fatte en avgjørelse i selve saken innen et par uker, sier Fliflet.

Dermed åpner han for å konkludere i spørsmålet om forsøksordningen er lovstridig, selv om han ikke har sett alle dokumenter som kan være av relevans for saken.

Skulle Klima- og miljødepartementet fastholde at Sivilombudsmannen ikke har rett til innsyn i alle sakens dokumenter, kan Fliflet uansett henvende seg direkte til Stortinget gjennom en særskilt melding og be om at regjeringens avgjørelse overprøves.

– Grunnlovsstridig

Jussprofessor Jan Fridtjof Bernt ved Universitetet i Bergen har slått fast overfor Turistforeningen at forsøksordningen er grunnlovsstridig.

– Regjeringen velger å lese forsøksloven som en generell hjemmel for regjeringen til å tilsidesette klare bestemmelser i motorferdselsloven om hva som er lovlig bruk av friluftsområder. Dette er å undergrave Stortingets myndighet som lovgiver. Jeg har vanskelig for å se annet enn at dette er direkte grunnlovsstridig, sier Bernt.

Turistforeningen har vært blant de argeste kritikerne av regjeringens utvidede forsøksordning som gir kommunene rett til å bestemme bruken av snøscooter og terrengkjøretøy i naturen.

– Det er flere som har påpekt at dette ikke er en rettslig akseptabel måte å gjøre en så stor endring på. Stortingets utredningsseksjon ga blant annet en vurdering av saken i desember og deler Bernts vurdering av at forsøksloven ikke gir hjemmel til å innføre en slik forsøksordning, sier styreleder Berit Kjøll i DNT til NTB.

Saken har også skapt bølger på Stortinget, som før sommeren skal ta stilling til et representantforslag fra Ap og Venstre om å avslutte forsøksordningen.

Les også:
Pengejakt i smuget
- Vi er i dialog. Dette kommer vi nok til å ta en prat om på mandag
Spår norsk turistboom i Dubai (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.