– Prognosene for ankomster er usikre, men skulle 40.000-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun redegjorde for flyktningsituasjonen tirsdag.
Hun legger til grunn UDIs anslag om at det vil komme 23.000 asylsøkere til Norge i år og 33.000 i 2016, og at hver asylsøker vil koste samfunnet rundt 1 million kroner over fem år.
Teltleirer?
Solberg viser til at Sverige har åpnet for å opprette teltleirer for å gi asylsøkerne tak over hodet, og sier at også Norge vil vurdere «enklere løsninger».
– Det er viktig å være praktisk og løsningsorientert i denne prosessen. Vi er nødt til å få kostnadene ned. Asylsøkerne skal få et godt og forsvarlig, men nøkternt tilbud, sier statsministeren.
Hun mener også at forholdene ikke bør bli mye bedre i Norge enn i andre land vi kan sammenligne oss med.
– Vi bør ikke ha så gode ordninger at flere enn det som er naturlig, velger Norge som mottaksland, sier hun.
– Har sviktet
Audun Lysbakken (SV) advarer mot å se for mye på kostnader. Det er ikke flyktningenes lønnsomhet som skal avgjøre innsatsen, mener han.
– Vi gjør det fordi vi ønsker å være et anstendig land. Regjeringen må stå vakt for å verne om anstendigheten, påpeker Lysbakken.
Han mener at regjeringen ikke har lyktes med å få på plass en god beredskap for flyktningsituasjonen.
– Beredskap er evnen og viljen til handling før man tvinges til det. Her har regjeringen ikke bestått, sier Lysbakken.
Ønsker dugnad
Flere stortingsrepresentanter oppfordret sine stortingskolleger til en dugnad for å finne løsninger på situasjonen etter Solbergs redegjørelse.
– Vi må tenke langsiktig, vi må ha bred politisk enighet. Vi er avhengig av at alle politiske partier legger vekk sine kjepphester for å komme fram til enighet, fastslo SP-leder Marit Arnstad fra Stortingets talerstol.
Les også:
Asia i dag: Handelsaktiviteten stuper i Kina
«Boligpensjon» tvinger seg frem
Se DNtv: Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.