- Det er noen langsiktige utviklingstrekk. De mest interessante størrelsene å følge er kronekursen og befolkningsutviklingen, sier tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem (65) til DN.
Han mener de to forholdene vil avgjøre hvor bra nasjonen klarer omstillingen den akkurat nå er midt inne i. Eller «hvor godt dette vil gå», slik Gjedrem selv formulerer det.
Ny hverdag for Gjedrem
DN møter Norges forrige sentralbanksjef i Gamle Logen i Oslo torsdag denne uken. Det er noen minutter til Gjedrem skal på talerstolen for å formidle det samme budskapet til oljeselskapet DEAs kunder og ansatte.
Det er dette som er hans nye arbeidsliv. 1. februar i år rundet han av en nesten 40 år lang karriere i det norske embedsverket. En karriere som bragte ham helt til topps i både Norges Bank og i Finansdepartementet.
Etter et drøyt tiår som sentralbanksjef og to perioder som øverste byråkrat i Finansdepartementet kan han for første gang svare på spørsmål utelukkende på vegne av seg selv.
- Jeg hadde det fint på jobben, men jeg har det fint nå også. Ikke noe å bekymre seg over.
Men etter etter nærmere to tiår i to av de mest innflytelsesrike posisjonene i norsk embedsverk er det likevel vanskelig å legge bort alle bekymringene. Spesielt for «hvor godt dette vil gå».
Ny hverdag for økonomien
Etter det som ifølge Gjedrem har vært en «helt ekstraordinær periode» i norsk økonomi, må også økonomien tilpasses en helt ny hverdag.
Oljeinvesteringene er på kraftig retur og oljeprisen er bare det halve av hva den var ifjor sommer.
Norsk økonomi er på vei inn i det den tidligere sentralbanksjefen omtaler som en «en markant konjunkturavmatning». Det betyr at veksten i år vil bli lavere enn normalen på rundt 2,5 prosent, kanskje mellom én og 1,5 prosent.
Han venter også at vi får en lavere langsiktig vekst i økonomien, blant annet fordi oljeinvesteringene og oljeaktiviteten ikke vil fortsette å vokse, men gradvis gå tilbake.
Blir dyr norsk arbeidskraft billigere?
Kronekursen og befolkningsutviklingen vil være avgjørende for hvordan denne overgangen vil gå, mener Gjedrem.
- Kronekursen er selvsagt en viktig størrelse hvis man i løpet av tre-fire-fem år skal få en dreining i næringslivet mot andre næringer enn olje. I en omstilling, særlig i en tidlig fase, vil kostnadsnivået ha stor betydning, sier Gjedrem.
Svakere krone bidro til at timelønnskostnaden i industrien falt fra 2013 til 2014. Men kostnadsnivået var i 2014 fremdeles nesten 50 prosent høyere enn gjennomsnittet hos våre viktigste handelspartnere i EU.
En ytterligere svekkelse av kronen har bidratt til at kostnadsnivået har falt ytterligere også inn i 2015. Spørsmålet er om det fortsetter slik.
Brått skift
Befolkningsutviklingen vil også være avgjørende for hvordan overgangen til lavere vekst vil gå, mener Gjedrem.
- Vi hadde tiår etter tiår hvor befolkningen økte med ti til tyve tusen årlig. Så fikk vi brått et skift med en årlig befolkningsvekst i området 50 til 60 tusen over noen få år.
I perioden fra 1970 til 2009 var befolkningsveksten på rundt 0,5 prosent. Så i løpet av de tre neste årene steg den til godt over én prosent.
Sammenligner vi verdiskapningen i de to periodene, så er ikke årlig vekst i bnp så ulik. Men per innbygger har veksten vært mye lavere i den siste perioden fra 2010 til 2013. Det skyldes lavere produktivitetsvekst enn det vi historisk har oppnådd.
Om vi nå går inn i en periode med lavere trendvekst, vil befolkningsutviklingen være helt sentral for hvor smertefull overgangen blir, mener Gjedrem.
- Hvordan vi kommer ut av det vil være veldig avhengig av om arbeidsinnvandringen er mer fleksibel også den andre veien.
- Følg nøye med
Han peker på at folk flest vil merke lite til en nedgang i langsiktig årlig vekst i Norge fra 2,5 prosent til to prosent dersom den motsvares av en lavere arbeidsinnvandring. Da blir det rett og slett færre å dele veksten på.
Dersom arbeidsmarkedet ikke blir like fleksibelt i en periode med avmating som vi har sett i tider med oppgang, vil vi kunne merke det i form av blant annet høyere arbeidsledighet.
- Følg nøye med. Hvis man lurer på hvor godt dette vil gå bør en følge nøye med på Statistisk sentralbyrås statistikk over netto arbeidsinnvandring, sier Gjedrem.
Les også:
Ny SSB-prognose: Det har ikke skjedd siden 1994 - og kan gi mange nye rentekutt
NHO-bedriftene venter større oljefall
Spår tidenes dårligste oppgjør (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.