Tana er verdens største vassdrag med atlantisk villaks og fangstene har historisk ligget på 250 tonn i året. Men de senere årene har laksebestandene i hoved- og sideelvene blitt kraftig redusert og fangstene ligget på godt under 100 tonn tilsammen på norsk og finsik side.
Forhandlet i fire år
Det er hverken vassdragsreguleringer, lakselus eller andre forhold som er årsaken til den negative bestandsutviklingen; det er snarere for høyt fiskepress. Og på finsk side av elven, som utgjør 26 mil av det tilsammen 366 mil lange vassdraget inkludert sideelver, er det de senere årene bygget opp en betydelig turistindustri knyttet til laksefisket.
Norge og Finland har hatt avtaler om fisket i Tana helt siden 1873. De fire siste årene har det pågått forhandlinger om en ny avtale for å redusere uttaket av laks. Etter mye frem og tilbake er det nå blitt enighet om en ny og detaljert avtale for både lokale og tilreisende fiskere som skal gjelde fra neste år. Avtalen vil redusere uttaket av laks med med 30 prosent. Det er blant annet enighet om at det maksimalt skal selges 22.000 døgnkort til tilreisende fiskere som skal fordeles likt på Norge og Finland. I dag er dette salget ubegrenset og finnene har årlig utstedt hele 30.000 slike fiskekort mot 3000 på norsk side.
I dag drepes 80 prosent av laksen på vei til gyteområdene. I de øvre delene, som i Karasjohka og Iesjohka, blir opptil 90 prosent av gytefisken tatt. Forskerne mener at selv med en reduksjon i beskatningen fra 80 ned til 50 prosent, vil det ta 20–25 år å bygge opp bestandene til gamle høyder.
- En god avtale
Torsdag signerte den finske regjeringen avtalen. Men signeringen har etter det DN forstår sittet langt inne og finnene har forsøkt å trenere saken lengst mulig ettersom de nye fiskereglene særlig begrenser det betydelige turistfisket på finsk side.
- Utgangspunktet er jo at det har vært uforsvarlig overfiske og forvaltning på begge sider som det er viktig å få under kontroll. Og med denne avtalen har vi håp om at bestandene i Tana vil kunne bli gjenopprettet i løpet av ti til 15 år, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).
- Og vi mener dette er en god avtale for norske interesser. Ser du på den totale fiskeressursen i Tana vil Norge få to tredeler og finnene en tredel mot omtrent 50/50 i dag. Da er det ikke så unarurlig at det blir reaksjoner i Finland, sier han.
- Men forskerne har vel tatt til orde for langt mer drastiske tiltak?
- Ja, noen har tatt til orde for at man burde stanse fisket fullstendig i en periode. Men vi mener altså at vi har fått en god avtale. Og uten en slik avtale ville det neppe vært noe laks igjen å fiske etter i Tana om 10-15 år, sier Helgesen.
Den norske regjeringen signerte avtalen i statsråd fredag.
Sterk motstand
Men det Helgesen ikke nevner er at motstanden mot avtalen er sterk, ikke bare i Finland. Et samlet Samting er imot avtalen som det mener bryter med folkeretten.
- Hvis ikke Stortinget stanser denne avtalen, er vi nødt til å vurdere rettslige skritt, sier Beaska Niillas, leder for Norske samer riksforbund.
- Her overkjører regjeringen både Sametinget og en samlet Finnmarksbenk og fratar oss rettigheter, sier han.
Det er særlig det faktum at hytteeiere i Finland med selveiertom gis rettigheter til elva på norsk side på bekostning av befolkningen som bor langs elva som har provosert en samlet landsdel.
Les også:
Mener tiden for lakseaksjer er nå
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.