Hvis ikke striden med Kina løses raskt, vil det få stadig større konsekvenser for Norge, sier Gerhard Heiberg til Dagens Næringsliv.
- Jeg tror vi må prøve å løse konflikten så raskt som mulig fordi vi kan ikke forvente en bedring som følge av maktskiftet. Irritasjonen over Norges mangel på ydmykhet begrenser seg ikke til enkeltpersoner. Husk på at Norge er mer avhengig av Kina enn dem av oss. Jeg kan ikke skjønne at vi er tjent med å ha et så iskaldt forhold til den nasjonen som om få år er verdens mektigste, sier han.
Venn av Kina
Forretningsmannen og styremedlemmet i Den internasjonale olympiske komité (IOC) har gjennom mange års reiser i Kina bygget opp et omfattende nettverk som går helt til topps i det kinesiske maktapparatet. DN mener å vite at Heiberg kanskje er den eneste nordmannen kinesiske myndigheter har hatt tillit til overhodet det siste året.
- De ser på meg som en venn av Kina, ikke en nordmann, sier Heiberg.
- Forventer norsk initiativ
Norske politikere og diplomater har svært lite innsikt i hvordan kinesiske myndigheter tenker etter at de brøt med Norge etter overrekkelsen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo. Nå mener Heiberg at Norge må ta initiativet for å få forholdet tilbake på rett kjøl - istedet for å bringe konflikten om norsk lakseeksport til Kina foran WTO.
- Kineserne forventer et norsk initiativ, et budskap om samarbeid på flere fronter på tross av fredsprisen. Og budskapet må kommuniseres offentlig på en slik måte at både opinionen i Norge og Kina skjønner at Norge har beveget seg i en mer ydmyk retning overfor Kina, sier han.
- Det kan ikke være et knefall å prøve å finne en løsning på en sørgelig konflikt. Men hvis det blir kritikk mot regjeringen, må det være langt å foretrekke fremfor å fortsette dagens linje.
Heiberg mener forøvrig ikke at Norge ikke kan tillate seg å kritisere brudd på menneskerettighetene, eller at Nobelkomiteen må avstå fra å gi prisen til kinesiske opposisjonelle.
- Nei, overhodet ikke. Problemet er at å tro at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter, er det samme som å tro på julenissen. Når Nobelkomiteens leder har vært stortingspresident, utenriksminister og statsminister, er det vanskelig å fatte fredsprisen kan være frikoblet norsk politikk. Og når ingen ledende norske politikere noensinne har ytret seg kritisk mot en pris, men unisont stiller opp hvert år, forsterkes sammenblandingen.
Forstår ikke Jagland
Heiberg støtter partisekretær Raymond Johansens utspill i DN om behovet for en debatt om komiteen og rister på hodet av Thorbjørn Jaglands reaksjon.
- Det er for meg helt uforståelig at Jagland ikke ser behovet for å diskutere sammensetningen av komiteen. Jeg vil tro jeg reiser like mye rundt i verden som Jagland, og de fleste utlendinger jeg treffer, oppfatter fredsprisen som uttrykk for norsk politikk, sier Heiberg.
Han sier også at han forstår at Aftenpostens journalist ble nektet visum av kinesiske myndigheter i forbindelse med besøket til Borten Moe.
- Jeg er ikke enig i avgjørelsen, men jeg skjønner den. Årsaken er at avisen utelukkende skriver negativt. Det er ganske utrolig gitt den utviklingen vi har sett de siste årene, mener han.
- Vi lever i en verden slik den er. Vi må akseptere at andre nasjoner tenker annerledes. De mest kritiske til Kina må sette seg inn i historien og vise forståelse for at forandringer også i Kina kan ta tid. Det er ikke hensiktsmessig å vurdere alle land ut fra norske normer. Det vi kaller menneskerettigheter, utviklet seg heller ikke her i Norge over natten, sier Heiberg.
Les mer:
Heiberg slakter norsk Kina-politikk
Kan ta laksetvist med Kina til WTO
Jagland varsler «interessant» fredspris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.