I en pressemelding onsdag ettermiddag opplyser Norges Bank at den med virkning fra og med i morgen, torsdag 23. oktober, vil redusere de daglige valutakjøpene til Statens pensjonsfond - Utland fra 1.400 millioner kroner til 620 millioner kroner.
Det betyr at sentralbankens daglige kronesalg blir mer enn halvert.
- Den formelle begrunnelsen som Norges Bank gir er at avsetningene til petroleumsfondet blir lavere fremover og at behovet for valutakjøp er mindre, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.
- Veldig spesielt
Lavere oljepris fører med andre ord til lavere innskudd i fondet.
- De daglige valutakjøpene følger behovet for å sette valuta inn i fondet. Det blir lavere innskudd i fondet fordi oljeprisen har falt, forklarer Bruce.
- Men timingen er veldig spesiell, konstaterer økonomen.
Fristende å tro
Kronen har falt til et rekordsvakt nivå mot euro. Mot dollar har kronen ogå falt markert i verdi de siste ukene.
- Det vi har sett tidligere er at valutakjøpene varierer voldsomt. Én av grunnene til det kan være at man kjøper for lite en måned og så må man ta igjen neste måned, sier Bruce.
Han mener en halvering av det daglige kronekjøpet i alle fall vil ha noe å si for kronekursen på kort sikt.
- At man gjør dette nå er veldig spesielt, og det er fristende å tenke seg at det har å gjøre med at kronen er veldig svak, sier Bruce.
Uvanlig
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets peker på at det er uvanlig at Norges Bank endrer de daglige kjøpene midt i måneden.
- Normalt vil ikke Norges Bank kjøpe valuta i desember. Dersom anslaget for petroleumsinntektene endrer seg vesentlig for inneværende år, vil Norges Bank ha et begrenset antall dager å tilpasse valutakjøpene på, skriver Aamdal i en oppdatering fra DnB Nor Markets onsdag ettermiddag.
- Men er det nødvendig å redusere valutakjøpene allerede nå fremfor å følge de normale prosedyrene? spør seniorøkonomen.
Aamdal mener det er riktig dersom behovet for valuta nå er så lite at kjøpene etter endringen vil bli null i november.
- Tynn handel
Men dersom det også blir kjøp i november, er det naturlig å spørre seg hvorfor Norges Bank finner det viktig å endre kjøpene i løpet av oktober måned, mener seniorøkonomen.
- Et svar kan være at Norges Bank har en oppfatning om at kronen er svak og at det er fornuftig å vente med valutakjøpene, skriver Aamdal.
- Et annet svar kan være at Norges Bank ser at de daglige valutakjøpene bidrar til å svekke kronen i et tynt marked og at den ikke ønsker å presse kronen, konstaterer seniorøkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.