For første gang på ganske nøyaktig ett år setter Norges Bank opp styringsrenten.

Sentralbanksjef Øystein Olsen setter opp renten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosentpoeng.

Det var i tråd med økonomenes forventninger. 11 av de 15 økonomene TDN Finans hadde snakket med før rentemøtet hadde ventet at renten skulle heves i dag.

- Oppgangen i norsk økonomi har fått godt feste. Flere andre sentralbanker har satt opp renten. Hensynet til å stabilisere aktiviteten og inflasjonen et stykke frem i tid, taler for at renten bør settes opp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en kommentar.

Samtidig gjør Olsen en annen viktig endring, nemlig å redusere antall rentemøter. Fra og med neste år reduserers antall rentemøter fra åtte til seks i året.

Les også: <b>- Politikerne bestemmer renten </b>

- Mot et normalt nivå
Olsen understreker at det var forhold som både veide for og imot renteøkning på dette møtet:

Prisstigningen er lav. Det taler for å holde renten lav. På den andre siden er kapasitetsutnyttingen i økonomien på vei opp. Det er utsikter til at prisstigningen vil tilta i løpet av det neste året.

- Analysene vi la frem i mars tilsa at styringsrenten gradvis skal heves mot et mer normalt nivå. Utviklingen siden da har vært om lag som ventet. En samlet vurdering tilsier at vi øker renten nå, sier Olsen.

Renten settes med sikte på at inflasjonen over tid skal være nær 2,5 prosent. Den underliggende prisveksten er nå på 1,25 til 1,50 prosent.

Hadde veldig lyst
Flere makroøkonomer peker på at en renteøkning i dag har mindre med de fundamentale forholdene å gjøre, og mer med et signal fra Norges Bank til den norske befolkningen å gjøre. Norges Bank har i en stund nå ment at renten har vært for lav, og har brukt såkalt gjennomskjæring i sine modeller for å få produsert den rentebanen de mener er riktig.

- Vi tror Norges Banks ledelse har veldig lyst til endelig å få satt opp renten etter å ha ventet et helt år. Selv om boligprisene falt litt tilbake i april, ligger bekymringen der for at publikum skal slå seg til ro om at rentene aldri ser ut til å stige og dermed ta for seg for mye gjeld, skrev makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport.

Økte inflasjonsforventninger
Norges Bank skriver i meldingen i forbindelse med rentebeslutningen at oppgangen i verdensøkonomien fortsetter, men arbeidsledigheten holder seg høy hos flere av våre viktigste handelspartnere.

- Utviklingen spriker mellom land og regioner. I fremvoksende økonomier i Asia holder veksten seg oppe, men det er tegn til overoppheting. Aktiviteten i amerikansk økonomi tar seg også opp, men arbeidsledigheten faller langsomt. Det er sterk vekst i Tyskland og Sverige, mens det er nedgang og betydelig usikkerhet om utviklingen i Irland, Portugal og Hellas, skriver Norges Bank.

Samtidig er olje- og råvareprisene høye.

- Det har gitt tiltakende prisvekst i mange land, særlig i de fremvoksende økonomiene. Selv om den underliggende inflasjonen fortsatt er nokså lav i de fleste industrilandene, har inflasjonsforventningene økt på ett til to års sikt.

Les også:

<b>- Politikerne bestemmer renten </b>

<b>Analytikere: Renteøkning torsdag</b>

<b>Økonomene spår rentehopp neste uke</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.