Den svake utviklingen i shoppingen her til lands gjør sjefanalytiker Erik Bruce urolig.
Onsdag viste detaljomsetningsindeksen at det var en nedgang på hele. 0,8 prosent i september. Dermed endte tredje kvartal med en nedgang på 0,5 prosent.
- Detaljhandelen var overraskende svak og det er bekymringsfullt. Det er vekst i privat konsum som skal holde veksten opp i Norge, ifølge alle prognoser, minner sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets om.
Viktig del av økonomien
Husholdnigenes konsum av varer og tjenester er en svært viktig del av økonomien. Det er anslått at forbruket utgjør rundt 50 prosent av verdiskapningen i fastlandsøkonomien.
Dersom den negative trenden i vareforbruket i tredje kvartal fortsetter, vil det samlede private forbruket kunne utvikle seg enda svakere enn Norges Bank har lagt til grunn - selv også om det private forbruket av tjenester skulle fortsette å øke, mener Bruce.
- Det skaper bekymring for at ringvirkningene fra det som skjer i oljen blir sterkere enn det vi trodde, sier Bruce.
Tror på kutt i juni
Han er imidlertid varsom med å konkludere med at forbruket nå svikter fullstendig, selv om vi har lagt bak oss et kvartal med nedgang. Detaljomsetningstallene har nemlig en tendens til å variere mye fra måned til måned.
Bruce tror heller ikke Norges Bank vil legge så stor vekt på et enkelt tall at renten blir kuttet på rentemøtet i neste uke. Han tror vi må få klarere bevis for at oljenedturen sprer seg ytterligere før et kutt kommer på agendaen.
Nordea Markets tror derfor at det ikke kommer noe rentekutt før i juni neste år.
Tror renten kuttes i desember
DNB Markets holder på sin side en knapp på at Norges Bank kutter renten i desember. I en oppdatering onsdag peker meglerhusets seniorøkonom Kjersti Haugland på at detaljhandelstallene i sammen med med dagens andre nøkkeltall for utviklingen i arbeidsmarkedet og i industrien alle peker i samme retning.
- Dagens statistikk gir inntrykk av et svakere arbeidsmarked og svakere etterspørsel fra husholdningene enn Norges Bank så for seg i sin septemberrapport, og støtter dermed opp om vårt syn om et rentekutt allerede i desember, skriver Haugland.
Den sesongjusterte arbeidsledigheten økte med 0,3 prosentpoeng til 4,6 prosent i august, mens industribedriftene melder om de svakeste utsiktene siden finanskrisen, ifølge tall som Statistisk sentralbyrå la frem onsdag.
- Sentralbanken endrer neppe sine vurderinger på bakgrunn av statistikk for én måned, men vil følge den videre utviklingen nøye. Om svakheten i privat forbruk vedvarer og NAVs statistikk bekrefter inntrykket av et enda svakere arbeidsmarked, trekker dette klart i retning av et snarlig rentekutt, skriver hun videre.
- Risiko for resesjon
Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets konkluderer på sin side med at alle de tre nøkkeltallene øker sannsynligheten for at norsk økonomi er i en resesjon.
- De er klart svakere enn ventet, til og med av oss, og vi er antatt å være pessimistier. Risikoen for en resesjon har økt markert - negativ vekst i tredje kvartal ser nå ut som en reell mulighet, skriver Mork i en oppdatering fra meglerhuset mandag.
Handelsbanken ventet før dagens tall at renten ville bli kuttet først i mars neste år. Nå har sjansen for rentekutt i desember økt, ifølge Mork.
Les også:
- Dette er ikke bra, ikke bra
Negative forventninger i industrien
Sony betaler Snapchat for James Bond-kanal
Se DNTV: Statoilsjefen forbereder seg på langvarig lav oljepris
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.