Norges Bank varslet tirsdag at banken for første gang skal i markedet for å kjøpe kroner i forbindelse med statens disponering av oljeinntektene. I valutamarkedet har kronen blitt betydelig styrket i etterkant av at meldingen ble kjent.
Sentralbanksjef Øystein Olsen medgir bare delvis at det er en milepæl for banken at den nå må ut i markedet for å kjøpe norske kroner.
Nulllstreken en milepæl
- Nja, nullstreken er ofte en milepæl. Nullstreken er passert, og fortegnet snur når man passerer null. På noen størrelser vil det være dramatisk, for eksempel for renten, mens det for andre størrelser som passerer null ikke er det, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til DN.
- Det er ingen dramatikk i dette, sier han om kronekjøpet.
I oktober skal sentralbanken selge valuta - altså kjøpe kroner - tilsvarende 250 millioner kroner per dag.
Olsen understreker at det å kjøpe kroner i markedet følger nøyaktig det samme prinsippet som det å selge kroner når situasjonen er omvendt.
Nøytral valutakurspolitikk
- Inntil nylig har vi mottatt valutainntekter i SDØE, og så får vi skatteinntekter fra en del av oljevirksomheten i kroner. Så lenge den kronestrømmen overstiger bruken av oljeinntekter, får vi et overskudd av kroner, som vi veksler tilbake, for å ha det vi definerer som en nøytral valutakurspolitikk.
- Nå har den strømmen snudd, slik at strømmen i kroner er lavere enn bruken av oljeinntekter. Ut fra nøyaktig den samme tankegangen for å nøytralisere virkningen på valutamarkedet, så må vi selge valuta og kjøpe kroner, sier Olsen.
- Tyder reaksjonen på at markedet har oppfattet det?
- Jeg synes det er for tidlig å si. Vi har varslet dette, vi har redegjort for dette på våre nettsider, og vi kommer til å utdype dette hver gang vi blir spurt. Og over tid så håper og tror vi at valutamarkedet vil forstå dette like godt som de aksepterte og vente seg til den motsatte strømmen.
Les også:
Slik kuppet han luksuseiendommen for 70 millioner
Norske butikksjefer på tyveritoppen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.