Oljeavhengighet og omstilling kan være aktuelle temaer for sentralbanksjef Øystein Olsens årstale som holdes torsdag kved, antar sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB.
Rundt 300 tilhørere fra landets maktelite spisser ørene når Olsen inntar podiet i Norges Banks speilsal klokka 18 torsdag kveld.
– Dette er sentralbanksjefens mulighet til å snakke direkte til myndighetene og til omverdenen, sier Aamdal.
Middag og mingling
Statsråder og de mest sentrale politikerne, ledende byråkrater, næringslivsledere, akademikere og representanter er alle på plass når sentralbanksjefen kommer med sine analyser for norsk og internasjonal økonomi.
Begivenheten etterfølges av en festmiddag på Grand Hotel – der de fornemste gjestene får plass ved Olsens bord.
Lav lønnsvekst
– Et typisk tema i årets tale kan være oljeavhengigheten og hva slags omstillinger vi må ta, eller ikke ta. I den sammenheng er fjorårets rekordlave lønnsvekst et interessant tall som Olsen kanskje kan vise til, sier Aamdal.
BNP-tallene som Statistisk sentralbyrå la fram onsdag viste en årslønnsvekst i 2014 på 3,1 prosent.
– Det er det laveste nivået siden 1978, som er så langt tilbake vi har tall for. Også når vi ser på reallønnsveksten, så har vi det laveste tallet siden 1990. Dette skjer i et arbeidsmarked som er ganske stabilt. Med andre ord er den lave lønnsveksten drevet av bedriftenes forventninger. Dette står i motstrid til en oppfatning mange har om at lønnsdannelsen er ganske rigid. Og det kan være et OK poeng å trekke fram når det er snakk om behovet for omstilling, sier Aamdal til NTB.
Handlingsregelen
For tre år siden møtte Olsen kraftig motbør fra politikerne da han tok til orde for å senke handlingsregelen fra 4 til 3 prosent – for å komme på linje med en forventet lavere realavkastning av fondet.
– Jeg tror ikke han trenger å gi den beskjeden på nytt. Dessuten har jo politikerne i praksis fulgt rådet, selv om de uttalte seg negativt. Samtidig har avkastningen tatt seg noe opp, slik at det blir litt vanskeligere nå for Olsen å gjenta budskapet, tror Aamdal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.