Torsdag kuttet Norges Bank renten, varslet ytterligere rentekutt og utelukket heller ikke at renten kan bli satt ned i negativt terreng.

Sentralbanken pekte selv på at den kan komme til å innføre minusrente dersom norsk økonomi skulle bli utsatt for «nye store forstyrrelser».

På pressekonferansen torsdag formiddag ønsket imidlertid ikke sentralbanksjef Øystein Olsen å utdype hvilke forstyrrelser det kan snakk om.

- Nei. Jeg hverken kan eller har muligheten til å definere det på forhånd, svarte Olsen da DN spurte om eksempler på slike forstyrrelser.

Olsen nøyde seg med å gjenta formuleringen fra pressemeldingen og samtidig påpeke at renten i en slik situasjon må bli vurdert som et treffsikkert virkemiddel.

Kronen bestemmer

Økonomene i meglerhuset Nordea Markets tror imidlertid de vet svaret:

- Etter vårt syn vil et kutt til null eller ned i negativt terreng være helt avhengig av utviklingen i kronen, skriver økonomene Kjetil Olsen, Erik Bruce og Gaute M. Langeland i en oppdatering torsdag ettermiddag.

Dersom norsk økonomi i årene fremover skal utvikle seg slik sentralbanken nå tror, må kronen å holde seg svak. Nordea-økonomene mener prognosene fra sentralbanken tilsvarer at kronen ikke må bli særlig mye sterkere enn 9,50 for en euro de neste to årene.

- For oss ser det mer ut som ønsketekning og håp enn noe annet.

Dersom kronen går varig sterkere enn dette vil det kunne skape problemer på flere fronter for sentralbanken:

  • Inflasjonen, som i utgangspunktet er ventet å bli lav, kan bli faretruende lav
  • Støtdemper-funksjonen som den svake kronen har i forbindelse med omstillingen i økonomien vil kunne forsvinne

- Skulle kronen begynne å styrkes blir Norges Bank presset inn i et hjørne, konstaterer Olsen, Bruce og Langeland.

Smertegrensen

Norges Bank har et mål om at inflasjonen over tid skal være på 2,5 prosent. I de nye prognosene vil inflasjonen være på knappe 1,5 prosent ved utgangen av 2019. Skulle kronen styrkes fra dagens nivåer, vil inflasjonen kunne bli enda lavere på grunn av lavere importpriser.

- Legg i tillegg til at vi tror deres inflasjonsprognose er på den optimistiske siden allerede, så vil Norges Bank snart også kunne begynne å streve med altfor lav inflasjon, skriver Nordea-økonomene.

I en slik situasjon kan Norges Bank bli nødt til å gjøre som nabolandene rundt oss allerede har gjort. Både svenske Riksbanken og Den europeiske sentralbanken har kuttet rentene langt ned i negativt terreng for å forsøke å få fart på en prisvekst som over lang tid har holdt seg nær null.

Svak krone har samtidig hjulpet norske bedrifter som er eksponert mot utenlandsk konkurranse. Nordea-økonomene mener dette er den klart viktigste bufferen i norsk økonomi akkurat nå. Styrkes kronen, forsvinner denne støtdemperen.

- Det store spørsmålet er hvor smertegrensen går. Etter vårt syn vil alt, annet like, en styrkelse av den importveide kronen på mer enn fem prosent fra dagens nivåer det neste året føre inflasjonen under én prosent. Dette vil gjøre negativ rente til en reell mulighet, skriver Nordea-økonomene.

- Kan ha positiv effekt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror også sterkere krone kan være blant eksemplene på forstyrrelser som kan få sentralbanken til å innføre minusrente.

- Negative renter trekkes frem som et mulig svar på store nye forstyrrelser for norsk økonomi, men også at negative renter da må vurderes ut fra om det er et treffsikkert virkemiddel. Realøkonomiske sjokk eller en brå styrking av kronen kan være slike sjokk der negative renter har en positiv effekt, skriver Aamdal i en oppdatering fra meglerhuset torsdag.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Merkevaretopp tjente 9,9 mill.

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

- Helt klart at Fed er blitt betydelig mer forsiktig

Har du fått med deg denne?

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.