«Å forutsi det uforutsigbare. Norges Banks forvirrende beskjeder både i desember og mars gjør det vanskelig å forutsi hva som kommer. Rentebanen i mars utgjorde en 100 prosent sannsynlighet for rentekutt i løpet av tre måneder dersom utviklingen gikk som ventet. Likevel avsto sentralbanken fra å kutte renten».
Slik innleder sjefstrateg Erica Blomgren i SEB en rapport fra meglerhuset tirsdag.
Torsdag offentliggjør Norges Bank rentebeslutningen som avgjøres på rentemøtet onsdag. Sentralbanksjef Øystein Olsen ga beskjed på rentemøtet i mars at det var en 50 prosent sannsynlighet for at sentralbanken ville kutte styringsrenten ved neste rentemøte.
Ifølge Blomgren risikerer sentralbanken at den norske kronen blir for sterk dersom de ikke kutter styringsrenten ytterligere.
Norske økonomer er splittet i troen på om det blir et kutt eller ikke. Ifølge en undersøkelse blant 14 økonomer gjennomført av TDN Finans tror syv av økonomene at Norges Bank vil senke renten på torsdag.
I tvil
- Det er vi veldig i tvil om, men vi holder en knapp på at det ikke blir det. Det er et veldig åpent spørsmål, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Han peker på at det ikke har skjedd noe siden forrige rentemøte som tilsier at sentralbanken bør kutte renten.
- Norges Bank har litt tid på seg. Kronekursen er på et relativt greit nivå. Det er ikke priset inn sterke forventninger til et rentekutt i markedet så om de holder den uendret burde ikke det gi så store utslag i kronekursen, sier Aamdal.
Onsdag offentliggjør Eiendom Norge tall for boligprisutviklingen i april. Den sterke boligprisveksten som har pågått var en av grunnene til at Norges Bank ville vente med et rentekutt.
Underbygger anslagene
- Husholdningenes forbruk har vært litt bedre den siste tiden, så det er ikke slik at de trenger å stimulere forbruket umiddelbart. Det kan være greit å avvente litt i forhold til utviklingen i boligmarkedet, sier Aamdal.
- På den annen side har de sagt at dersom utviklingen går slik de tror, vil de senke renten. Dataene som har kommet inn så langt underbygger stort sett de anslagene Norges Bank har kommet med. Det gjør at de godt kan velge å si at de senker renten nå, legger seniorøkonomen til.
Mandag la Nav frem tall for antall arbeidsledige i april. Flere økonomer mente at tallene viste at oljebremsen for alvor har slått inn i arbeidsmarkedet. Les mer her: - Forverringen i arbeidsmarkedet tiltar i styrke - utvilsomt
Overraskelse
- Olsen har sagt at det stort sett var i tråd med forventningene. Det kan likevel tenkes at tallene var litt på oppsiden, men ikke så mye at det er utenfor det de måtte regne med. Det er noe som bekrefter det synet som Norges Bank har, nemlig at veksten i år blir svakere, at det blir litt oppgang og at det er behov for å sette renten ned, sier Aamdal.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener imidlertid at Norges Bank fikk seg en liten overraskelse da ledighetstallene ble offentliggjort.
- I alt tyder tallene for AKU- og registrert ledighet på at det nå skjer en klar forverring i arbeidsmarkedet, og det er altså tegn til forverringen skjer raskere enn hva Norges Bank har lagt til grunn, skriver han i en rapport fra meglerhuset tirsdag.
Usikker prognose
Ifølge Handelsbanken Capital Markets støtter nøkkeltallene i det siste, samt oppdateringen fra Norges Banks Regionale Nettverk, opp under deres forventning om at sentralbanken kutter renten denne uken.
- Samtidig må vi igjen understreke at dette er en svært usikker prognose; det kan være at Norges Bank fortsatt vil vente til møtet i juni før de kutter renten. Det kan nemlig være at hensynet til finansiell stabilitet igjen veier tyngre enn hensynet til både den realøkonomiske utviklingen og til prisstabiliteten. Vi er imidlertid kritiske til at styringsrenten fungerer som et godt instrument mot finansielle ubalanser, skriver Gonsholt Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.