I doktorgraden forsker Nicolai Borgen leverte ved Universitetet i Oslo i år, undersøkte han sammenhengen med utdanningskvalitet på ulike studiesteder og lønnen studentene fikk da de gikk ut i arbeid. Han undersøkte også sammenhengen mellom hva slags sosial bakgrunn studentene hadde og utvikling i lønn.
Resultatet er nedslående for dem som ønsker at hardt arbeid og gode karakterer bør være utslagsgivende for hva slags jobb og lønn man får. Studenter som tok den samme linjen på NHH hadde etter 3-4 år forskjellig lønnsnivå. Årsak : noen av dem hadde rike foreldre.
Borgen sier i en artikkel på UIO.no at det ser ut til at studenter som har rike foreldre tjener mer på å studere ved tradisjonelle læresteder som NHH eller anerkjente universiteter.
- Studenter fra lavere sosiale lag ser ut til å ha svært lite igjen for å velge disse lærestedene. Jeg kan ikke si så mye om hvorfor det er slik. En hypotese er at studenter med rike foreldre har et nettverk de kan bruke for å omsette utdanningen i høy lønn. Men det er bare spekulasjoner, sier Borgen til Uio.no.
Nicolai Topstad Borgen. Foto: UiO
Lønner seg uansett
Doktorgradens hovedkonklusjon er uansett en trøst for dem med mindre bemidlede foreldre:
Høyere studier ved anerkjente læresteder gir høyere lønn enn studier ved læresteder med lavere utdanningskvalitet.
- Valget av fagfelt er fremdeles viktigere enn lærestedet, men forskingsresultatene mine tyder på at også institusjonen påvirkar lønnsnivået du ender opp med, sier Borgen.
Les også: NHH lag vant NM i økonomi
Det er, ifølge UIO.no, første gang noen har gjort en grundig studie av sammenhengen mellom læresteder og lønnsnivå i Norge.
Les også:
Slik gikk det med NHH-studentene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.