Kristin Skogen Lund har alltid likt å ta ansvar. Enten har hun ledet elevrådet, russen eller en mer eller mindre «påtvunget» astronomiundervisning for nabobarna i gaten hun vokste opp i. I dag er hun administrerende direktør for Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).
Skogen Lund sitter i Frognerparken med vind i håret. Rundt oss brygger det opp til uvær, men enn så lenge skinner solen.
- Jeg har nok aldri søkt å bli leder for å være leder. Det er heller det at virketrangen og ansvarsfølelsen har ledet meg til å bli det, sier hun.
Tryggheten i å være leder kom først da Skogen Lund var ansatt som administrerende direktør i Coca Cola Sverige. Da hadde hun blant annet en bachelorgrad fra USA, MBA fra Frankrike og erfaring som produktsjef for Unilever i Paris på CVen.
- Jeg tror det øyeblikket da jeg virkelig skjønte at dette ikke bare var flaks eller tilfeldig, var da jeg var administrerende direktør i Coca Cola Sverige. Da fikk vi til mye som jeg måtte erkjenne at vi fikk til fordi jeg hadde gjort sånn og sånn. Det var nok først da jeg fant en trygghet i det å være leder.
SE VIDEO:
(Artikkelen fortsetter under)
Vil klone seg selv
Like før finanskrisen overtok hun jobben som administrerende direktør i Aftenposten, og måtte lede avisen gjennom flere runder med kostnadskutt og nedbemanning.
- Det er aldri noe ålreit, men i de situasjonene har jeg trøstet meg med at hvis ikke jeg gjorde dette, så hadde en annen måttet gjøre det. Og mitt bidrag kan da være at jeg gjør det så godt som mulig. Og så kan man likevel finne en slags motivasjon i det, sier Skogen Lund.
Oppsigelser og innsparing er blant baksidene med å sitte i sjefsstolen, mener hun.
- Man blir jo selvfølgelig evaluert og kritisert, kanskje - mer enn man hadde gjort hvis man var mer bortgjemt. Men det er også en ting man må lære seg å tåle.
SE VIDEO: Dette er NHO-direktørens tøffeste utfordring
- Hva er din tøffeste utfordring i forhold til lederrollen?
- Jeg tror min ufordring er at jeg så veldig gjerne skulle ha vært enda flere steder og kunnet dykke ned i dypet på enda flere tema og ikke minst ha tilbrakt tid med enda flere mennesker enn det jeg rekker over.
- Hva slags mennesker er det du tenker på da?
- I forhold til lederrollen og NHO skulle jeg gjerne ha hatt mer impulsiv tid. Nå er alt så planlagt hele tiden. Jeg skulle ønske jeg spontant kunne fordype meg i en samtale med noen som har noe interessant å lære meg. Jeg skulle ønske jeg kunne hatt tettere kontakt med akademia, reist enda mer rundt i Norge og besøkt bedrifter og fått innspill i forhold til hva de sliter med og hva de lykkes med. Jeg skulle gjerne klonet meg selv i den forstand at jeg skulle rukket over så mye mer, sier NHO-direktøren.
Teamarbeid
Skogen Lund er gift med advokaten Christian Lund og mor til to sett med tvillinger på henholdsvis 12 og 15 år.
- Hvordan fungerer balansen mellom jobb og familieliv?
- Jeg føler at det fungerer bra. Jeg tenker at hvis det ikke hadde gjort det, så hadde jeg nok ikke levd som jeg gjør. Jeg har alltid hatt et veldig godt, kall det teamarbeid, med mannen min, så jeg er ikke alene om det. Barna mine er også blitt litt større, men de krever jo da tilstedeværelse på en litt annen måte.
Firebarnsmoren tror hun er «ganske flink til å være veldig tilstede» når hun først er hjemme.
- Vi er enige om det at jeg behøver ikke alltid være hjemme, men jeg må være hjemme når jeg er der. Og selv om jeg kanskje ikke er hjemme, så er jeg aldri lenger enn en telefonsamtale unna.
SE VIDEO: Slik er balansen mellom jobb og familieliv
Mobilen med i sengen
NHO-direktøren legger til at det er mange middager og andre profesjonelle sammenkomster hun har takket til nei til, for å være sammen med familien.
- Har dere innført regler eller retningslinjer i forhold til dette med å være hjemme?
- Nei, vi har ikke det rent formelt sett. Men jeg prøver jo for eksempel å være flink til ikke å ta jobbsamtaler i mobilen hvis ikke jeg må akkurat da. At jeg heller gjør det i bilen på vei til og fra hjemmet, men ikke når jeg er hjemme. Og skal jeg være på PC eller mail så pleier jeg å gjøre det i sengen faktisk etter at jeg har lagt meg. Da er vi liksom ferdige med dagen sammen. Og da er det greit å gjøre det.
- Så du har lov til å ta med mobilen til sengs faktisk?
- Haha, ja den står til ladning på nattbordet, men jeg prøver å ikke ringe folk altfor sent heller da.
Ikke ofret noe
Skogen Lund har rukket å klatre høyere på karrierestigen enn majoriteten noen gang vil.
- Hva har du ofret for å komme dit du er i dag?
- Jeg ser ikke på det som et offer i det hele tatt. Jeg har alltid opplevd at jeg har fått så mye energi og trygghet og motivasjon av arbeidet mitt. Så jeg tror at det tvert i mot har vært en gave og så har det gitt meg energi og overskudd som jeg da har vært i stand til å øse ut over andre, blant annet mine barn.
- Har det alltid vært slik eller har du måttet jobbe med å finne en balanse?
- Jeg har vel også hatt mine stunder hvor ikke alt har fungert perfekt. Men i det store og det hele har jeg vært veldig heldig og hatt interessante arbeidsoppgaver, fått mange muligheter, jeg har hatt folk som har trodd på meg, jeg har hatt kolleger som har gjort meg trygg i min rolle. Så jeg er i det store og det hele veldig takknemmelig for det.
Les og se flere intervjuer:
«Må fortelle folk at de ikke kan jobben sin. At de ikke bør gjøre den» (Erna Solberg)
Dette har vært hans aller største utfordring som Norwegian-sjef (Bjørn Kjos)
Slik fikk Hydro-sjefen sin aller første lederjobb (Svein Richard Brandtzæg)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.