Gerd Kristiansen, leder i Landsorganisasjonen i Norge (LO) setter seg ned ved pulten foran datamaskinen. Under henne står et par knallrøde støvletter og ved siden av henne en signalgrønn termokopp med LO-logoen på.
Den har nettopp blitt gjenglemt bak scenen på Folkets Hus etter møte i LOs representantskap.
- Alle vet hvem den koppen tilhører. Jeg setter den fra meg overalt, men den finner alltid veien tilbake til kontoret mitt, sier Kristiansen fornøyd.
Hun har aldri opplevd seg selv som en person som setter seg selv i første rekke.
- Jeg har nok gjort en god jobb som gjør at jeg sitter her. Men jeg har aldri vært opptatt av eller strebet etter å være i lederposisjon. Jeg har vært opptatt av å ha innflytelse, å kunne påvirke. Jeg har alltid vært «fightende» og interessert i å gjøre ting best mulig, forklarer LO-lederen.
Alenemor
Etter å ha blitt alenemor som 17-åring, begynte hun først å arbeide ved psykiatrisk sykehus før hun ble hjelpepleier og vernepleier ved Universitetssykehuset i Tromsø.
Etterhvert tok hun sjefskurset på Forsvarets Høyskole og satt som leder i Landsrådet for Heimevernet frem til hun ble innvalgt som leder i LO i september 2013.
I tillegg har Kristiansen vært hovedtillitsvalgt og nestleder for Norsk Helse- og Sosialforbund i Troms. Da Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund slo seg sammen og stiftet Fagforbundet i 2003, ble hun medlem og senere nestleder av arbeidsutvalget.
- Hva er den tøffeste avgjørelsen du har måttet ta som leder?
- Jeg tror ikke jeg har noen enkeltavgjørelser som jeg har lyst til å trekke frem. Jeg mener alle avgjørelser, enten de er store eller små, er viktige for å få organisasjonen og systemet til å fungere. Det å ta en avgjørelse i arbeidsmiljøutvalget er like viktig som å ta de politiske avgjørelsene. Glipper du på noe du tror er veldig lite, så kan det bli stort etter hvert.
Fjernet røykerom
Som et eksempel på dette, trekker Kristiansen frem konsekvensene av den nye røykeloven. Mot sin vilje har hun måttet fjerne alle røykerom i bygningen som huser de rundt 200 LO-ansatte ved Youngstorget i Oslo.
- Vi har hatt ganske store diskusjoner internt i huset i forhold til hvordan vi nå innretter oss med den nye røykeloven. Mitt anliggende har vært at vi er nødt til å tilrettelegge for folk som har den lasten at de røyker. Hvordan vi skal finne ut av det der er jeg ikke så sikker på, men vi er nødt til å finne en løsning, jeg vil ikke at våre folk skal stå på gaten med røyken i hånden.
- Du er selv en røyker?
- Nei! Ikke lenger. Men jeg har røkt i 40 år. Jeg vet hvordan det er å stå der ute, og jeg synes ikke det er noe greit. Men vi fjerner røykerommene, for det tilsier loven at vi er nødt til.
Viktig støtte
Kristiansen tror de ansatte oppfatter henne som både «rund» og inkluderende.
- Jeg får jo stadig høre at jeg er tøff. Det tror jeg handler om at folk oppfordrer meg til å stå på. Fighten opp mot myndighetene i mange sammenhenger er noe av det viktigste jeg gjør i jobben min. Og der får jeg hele tiden oppbacking. Jeg har 900.000 medlemmer i ryggen.
- Hvor viktig er det med den oppbackingen?
- For meg er det utrolig viktig. Det å sitte en slik rolle og ikke føle at du har støtte bak deg, det tror jeg ikke jeg ville ha klart.
- Har du noen gang opplevd manglende støtte?
- Nei.
Se video: LO-lederen om eget lederskap:
Dårlige ledere
LO-lederen tror norske ledere «mye heller» bruker «gulroten enn pisk» i arbeidslivet. Hun er ikke i tvil om at mange av dagens ledere er faglig dyktige, men er ikke sikker på at det nødvendigvis gjør dem til gode ledere. Hun mener det bør satses mer på å gi ledere opplæring og veiledning i forhold til rollene de skal inn i.
- Jeg synes det er veldig mye dårlig lederskap i Norge. Jeg er tilbake i mitt eget arbeidsliv når jeg sier det, men jeg følger også veldig med. I helsesektoren er det slik at gode yrkesutøvere blir dyttet opp i lederfunksjoner fordi de er dyktige fagfolk. Og så kan de ikke nok om lederskap. Og da går det galt.
Kristiansen understreker at hun mener det også finnes mange gode ledere.
- Hva er konsekvensen av dårlige ledere?
- At du ikke får gjort den jobben man skal ha gjort. I næringslivet synker produktiviteten. I helsesektoren oppstår det feil. Du gjør et eller annet med innsatsen til dem som skal gjøre jobben, tror hun.
Se video: LO-lederen om norske ledere:
Alene
Når LO-lederen mener bakdelen med å være sjef er ensomheten. Men når hun skal slappe av, foretrekker hun å være alene.
- Ensomheten tror jeg er den største utfordringen - hvis man ikke klarer å bygge opp teamet rundt seg. Jeg tror at det å skaffe seg de pustehullene i hverdagen som man er nødt til å ha, finne måter å rekreere og hente seg inn på, og kunne stenge jobben ute - er kjempeviktig.
Hvordan har det fungert for deg?
- Jeg har klart å finne meg mine måter å slappe av på og hente nye krefter. Der tenker jeg at vi er veldig forskjellige som mennesker. Den ene henter krefter ved å lese krim, den andre gjennom å springe i fjellet. Vi er så forskjellige.
Selv foretrekker hun å lese eller gå turer.
- Jeg liker meg veldig godt helt alene når jeg skal slappe av. Sånn sett er det greit å være pendler. Hele uken er «min». Så når jeg kommer i leiligheten på kvelden er det ingen som krever noe av meg. Jeg har den muligheten til å ta meg inn igjen.
- Hvordan kombinerer du jobb og familieliv?
- For meg så er det der med å kombinere familieliv og den jobben jeg har, så avklart at jeg ikke synes det er så vanskelig. Selvfølgelig får jeg også dårlig samvittighet av og til. Særlig overfor barnebarn og det å ikke kunne være nok sammen med dem, og likedan med ungene våre. Det er en periode i livet. Litt egoistisk tenkt, så er denne perioden min. Det må resten av familien finne seg i, og det tror jeg de gjør.
Se video: LO-lederen om eget privatliv
Les og se flere intervjuer:
«Må fortelle folk at de ikke kan jobben sin. At de ikke bør gjøre den» (Erna Solberg)
Dette har vært hans aller største utfordring som Norwegian-sjef (Bjørn Kjos)
Kristin Skogen Lund: Føler jeg blir evaluert hver dag
Derfor har ikke DNB-sjefen eget kontor (Rune Bjerke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.