– Når jeg møter bedrifter, forteller mange meg at de nå satser og investerer på bakgrunn av dagens kurs og at kronen skal holde seg lav i årevis. Da prøver jeg å være tydelig på at dagens kurs kun er til låns. Skulle oljeprisen igjen ta av, vil den nok ta med seg kronen oppover, sier direktør for industripolitikk Knut Sunde til Klassekampen.

Den lave oljeprisen har ført til kutt og oppsigelser i oljenæringen, men samtidig har verdien av den norske krona falt. Det har vært særlig gunstig for eksportbedrifter som ikke er knyttet til oljen.

- Ulik smerteterskel

Nå er imidlertid oljeprisen på vei opp igjen, og da styrker krona seg. Det får Norsk Industri til å advare mot å legge dagens kronekurs til grunn for langsiktig planlegging.

– Dagens nivå kan industrien leve godt med. Bedriftene har ulik smerteterskel for kronekursen, og mange av de store binder valutaen i ett eller to år for å unngå de store svingningene. Likevel er det klart at en svak krone virker smørende på omstillingen, sier Sunde i Norsk Industri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tvunget til å kutte dnPlus (DN+)

 
- Fortsetter dette, blir det stygge tall  

Smertegrense på ni kroner

Anbefalt av DNtv:

Johaug: -Jeg er helt knust, vanvittig fortvila og jeg er forbanna.
Therese Johaug forteller hvordan hun har havnet i den vanskelige situasjonen
02:09
Publisert:
 

 
Legen går på dagen: - Hvis det finnes rom for rettssikkerhet så vil ikke Therese sanksjoneres.
Landslagslege Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra sin stilling etter at Therese Johaug ble tatt for bruk av stoffet clostebol.
05:25
Publisert: