Helt siden finanskrisen har norsk økonomi tilsynelatende vært vaksinert mot nedturer. Ifjor da eurosonen sto helt stille, økte for eksempel verdiskapingen i Norge med 3,5 prosent.

Denne uken viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) et overraskende stort fall i bnp-veksten. Det er svakere vekst i investeringene, både innen olje og annet næringsliv, som er årsaken til at hjulene snurrer saktere rundt. Mange eksportbedrifter sliter dessuten med det høye kostnadsnivået, selv om de har fått hjelp av en svakere krone.

En undersøkelse fra Bergens næringsråd DN omtaler i dag viser for eksempel at stemningen er for nedadgående blant bedrifter på Vestlandet, hvor mange er eksponert mot oljesektoren.

Det rimer med de nye prognosene landets største bank la frem igår. Bankens økonomer spår lavere vekst, høyere arbeidsledighet og lavere boligpriser. Men, som det heter i filmen, man måste jämföra. Nedturen DNB har i kikkerten er ikke verre enn at økonomien vil vokse med rundt to prosent, bare 0,5 prosentpoeng under det som regnes som normal vekst i økonomien.

Arbeidsledigheten vil stige, men ikke mer enn at den i 2016 ligger rett over fire prosent. Med andre ord et ledighetsnivå finansministre i de aller fleste andre europeiske land bare kan drømme om.

Og man kan heller ikke beskylde banken for å svartmale situasjonen i boligmarkedet. Boligprisene vil fortsette opp i høst, før de snur neste år. Men nedgang også i boligbygging vil sørge for at fallet de neste to årene ikke blir større enn en drøy prosent i året. Det skulle være overkommelig selv for den mest forgjeldede norske boligeier.

Det kan selvfølgelig tenkes andre og mindre lystige scenarier. Eurosonen er trolig forbi det verste, men en ny runde med panikk kan selvsagt ikke utelukkes. Den største faren for Norge, er ifølge DNB hva som skjer i Kina.

Den nest største økonomien i verden viser alle klassiske tegn på å være inne i en boble. Kinas investeringer utgjør nesten 50 prosent av landets bnp, et nivå som det ikke finnes mange paralleller til i verdenshistorien. Slike investeringsboomer har nesten uten unntak endt med kollaps og aktivitetsfall, advarer DNBs sjeføkonom Øystein Dørum.

Hvis Kinas økonomi kollapser, blir det naturligvis mindre hyggelig for et land som lever av å eksportere olje.

DNB spår at oljeprisen da vil halvere seg og oljeinvesteringen gå rett i bakken. Mange av de bedriftene som de siste årene har posisjonert seg mot oljemarkedet, får problemer. Boligmarkedet vil få en smell på mellom 15–20 prosent. Sammen med økt jobbusikkerhet og lavere lønnsvekst, vil det resultere i at folk strammer inn på forbruket, hvilket også vil ramme varehandel og tjenestesektoren.

Slike scenarier er selvfølgelig basert på mye gjetting, om enn av det kvalifiserte slaget. Det kan gå bedre, men det kan selvsagt også gå verre. DNB legger for eksempel til grunn en arbeidsledighet som ikke blir større enn seks prosent til tross for at svært mange bedrifter må finne seg noe annet å gjøre enn i dag.

Men bankens hovedtips er altså at landingen for norsk økonomi blir så myk at den knapt vil merkes. Dersom noen år med litt laber vekst er prisen Norge må betale for den nær sammenhengende økonomiske oppturen siden begynnelsen av 1990-tallet, kan både næringsliv, forbrukere og politikere slippe jubelen løs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.