Jens Stoltenberg har lovet oljenæringen å endelig komme med en petroleumsmelding. Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU tror ikke oljenæringen nødvendigvis har så mye å glede seg til.
Oljeindustrien har de siste årene klaget på mangelen på oljepolitikk, og ikke minst klare politiske signaler om hvor hvordan norsk oljeindustri skal se ut. Oljeindustrien har ikke sett snurten av en petroleumsmelding siden Kjell Magne Bondevik var statsminister. Men nå blir den bønnhørt. Den rødgrønne regjeringen har lovet å legge frem en petroleumsmelding i 2010.
Store forventninger
- Vi har store forventninger til oljemeldingen regjeringen har varslet. Det er på tide, siden det er seks år siden forrige melding, sa Bjørn Harald Martinsen, fagsjef for økonomi i Oljeindustriens landsforening før jul. Men professor Anders Todal Jenssen tror regjeringen vil unngå ømfintlige temaer.
- Tror du det sannsynligvis blir en vag melding?
- Ja, det tror jeg. De vil nok ihvertfall utsette de mest kontroversielle områdene, sier Todal Jenssen.
Det vil være en skuffelse for oljenæringen. Norsk oljepolitikk har vært staket ut i petroleumsmeldinger, som normalt er blitt lagt frem hver andre år de siste 40 årene. Derfor savnes en ny melding som er langsiktig og omfatter mange sider ved olje- og gassproduksjonen.
- Vanlige, vage ordelag
Regjeringen er splittet i synet på norsk oljeindustris fremtid, og det kan bli mye politisk uro. Det letteste er derfor å unngå endel av det oljeindustrien ønsker svar på.
- Det kommer an på hvordan regjeringen legger det opp. Hvis de beskriver petroleumsmeldingen i vanlige, vage ordelag - som i statsministerens nyttårstale - vil de jo slippe fra dette uten store kontroverser. Det er et spørsmål om de vil produsere et dokument som er handlingsorientert eller ikke. Det velger de jo selv, sier Todal Jenssen som er professor i statsvitenskap.
- Tror du regjeringssamarbeidet kan sprekke?
- Ikke på grunn av denne meldingen, det tror jeg man vil unngå. Det er ikke utenkelig at hvis man ønsker et brudd internt i regjeringen, så kan man gjøre det på denne saken av rene partistrategiske grunner, men jeg tror regjeringspartiene vil gå for en melding som kan svelges av alle.
Ukontroversielt, men viktig
Todal Jenssen påpeker at regjeringen kan ta opp flere store spørsmål i meldingen, og likevel unngå de kontroversielle spørsmålene - som åpning av nye leteområder.
- På noen områder kan det være man vil gå videre, et av de store spørsmålene er internasjonaliseringen av Statoil og styringssignaler på det området. Et annet spørsmål kan være utfasing av den norske oljevirksomheten, hvordan det skal gjøres og hvor lang tidshorisont man tenker seg. Det mangler ikke på ting de kan diskutere som ikke trenger være kontroversielt internt i regjeringen.
- Men hvis regjeringen legger frem en plan for utfasing av norsk oljevirksomhet, det vil vel oppfattes som kontroversielt av endel?
- Jeg skjønner at næringen kan oppfatte det sånn, men oljeressursene tar slutt før eller siden, og det kan være at regjeringen har bruk for å tenke på når vi får best pris for oljen, og om det er riktig å pumpe den opp raskest mulig. Det er endel politiske spørsmål som kan være av interesse for en regjering i en sånn sammenheng, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.