Den norske innkjøpssjefsindeksen, norsk PMI, viser videre tegn til bedring i norsk industi. Indeksen måler vareflyten i bedriftene og er en temperaturmåler for industrien (se faktaboks).
Norsk PMI steg fra 53,5 i juni til 54,8 i juli. På forhånd var det ventet en indeks på 52 poeng. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst.
Dette er den høyeste målingen siden mars 2012. Det var hovedsakelig produksjons- og sysselsettingsindeksen som bidro
til oppgangen, ifølge Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima).- At de positive tallene vi erfarte i juni nå er styrket ytterligere viser at den positive trenden for industrien fortsetter. Historisk sett er juli måned beheftet med noe usikkerhet knyttet til ferieavvikling og færre respondenter, men den positive PMI-utviklingen får følge fra flere hold, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.
Flere tegn til bedring
Produksjonsindeksen steg fra 54,4 til 56,3 denne måneden og er nå på sitt høyeste siden august 2013, ifølge Nima. Sysselsettingsindeksen gjorde et hopp fra 47,9 til 49,4.
- Det er den høyeste verdien siden oppsigelsene i oljerelatert industri skjøt fart høsten 2014. Utviklingen i både produksjon og sysselsetting støttes av ferske tall fra både SSBs konjunkturbarometer og NAV, sier Hoberg.
Fredag kunne flere norske nøkkeltall vitne om at det går bedre i norsk økonomi.
Arbeidsledigheten i Norge falt med 500 personer i juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Samtidig la SSB frem konjunkturbarometeret for industrien for andre kvartal. Etter fem kvartaler med fall i industriproduksjonen, kom endelig lyspunktet og norske industriledere melder nå om en utflating i samlet industriproduksjon.
- Tallene bekrefter det flere har sagt om at bunnen er nådd og at norsk økonomi ser ut til å stabilisere seg nå, sa sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til DN.
- Les mer: - Bekrefter at bunnen er nådd
- Lite god indikator
Flere av de norske meglerhusene legger lite vekt på den norske innkjøpssjefsindeksen.
- Vi lager ikke estimater på denne serien, som har vist seg å være en svært lite god indikator på faktisk utvikling i norsk industri, skriver sjeføkonom Kari Due Andresen i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport mandag.
Hun viser imidlertid til SSBs konjunkturbarometer som i andre kvartal viste en bedring i industrisentimentet.
Etter at det har kommet inn flere gode norske nøkkeltall, har økonomer blitt mer usikre på om det vil komme et rentekutt fra Norges Bank i september.
- Det kommer imidlertid flere viktige tall før møtet, og tross tallene fredag, venter vi fortsatt rentekutt på neste møte i september, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i sin morgenrapport mandag.
Foreløpig ikke tynget av brexit
Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte i midten av juli om konsekvensene av brexit. I en oppdatering om verdensøkonomien anslo IMF at brexit medfører en «betydelig økt økonomisk, politisk og institusjonell usikkerhet».
Ifølge Nima ser det ikke ut til å ha påvirket norsk industri nevneverdig.
- Usikkerheten som IMF har signalisert vedrørende veksten i verdensøkonomien, hovedsak grunnet Brexit, har tydelig ikke bidratt til reduksjon i forventningene blant norske innkjøpsledere, sier Hoberg.
-Det blir interessant å følge utviklingen de neste månedene da vi alltid må ta hensyn til at målingene er mer usikre i sommermånedene grunnet ferien, understreker han.
Norsk PMI, sesongjusterte tall
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
2.000 nordmenn har ferieleilighet i Tyrkia: - Kunne velge mellom en litt sliten treroms eller en strøken penthouse-leilighet
Airbnb i Norge: - Folk lurer på om det lønner seg å leie ut på fulltid
Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her (DN+)
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.