Reiselivsnæringen står foran en krevende sommersesong, og prognosene for inneværende år er de laveste siden 2009.
Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge spår nullvekst for norsk reiselivsnæring i 2013, og begrunner det med en vedvarende økonomisk nedgang i Europa og en sterk norsk kronekurs.
– Vi har en jobb å gjøre for å opprettholde Norges markedsandeler i året som kommer, både nasjonalt og internasjonalt, sier Tuftin.
Omsetningssvikt
Prognosene for to av Norges største utenlandsmarkeder, Tyskland og Nederland, er foreløpig dystre og vil føre til en markant omsetningsnedgang i sommersesongen hvis de slår til.
– Dersom vi opplever en nedgang på 5 prosent fra disse landene sammenlignet med fjorårssesongen, betyr det en omsetningssvikt på 225 millioner kroner, sier Tuftin.
Uendret, mener flertall
Blant 153 norske representanter for reiselivsnæringen i inn- og utland, svarer 36 prosent i en undersøkelse at de tror årets sommersesong blir bedre enn fjorårets, 44 prosent ser for seg en uendret situasjon mens 20 prosent venter en nedgang.
Innovasjon Norge mener reiselivsnæringen må ta noen bestemte og kanskje også ubehagelige grep for å snu den negative utviklingen.
– Vi må klare å utvikle salgbare produkter som utnytter det turistene vil ha av naturopplevelser. Gode produkter som turistene ønsker å oppleve og betale for, sier Tuftin.
Kina på topp
Tall fra World Tourism Organization (UNWTO) viser at reisevirksomheten globalt økte med 4 prosent i 2012. Det utgjør 39 millioner flere reisende.
Reisevirksomheten i Europa økte med 3 prosent, mens Asia og stillehavsområdene opplevde den største veksten med 7 prosent.
Statistikken til UNWTO viser også at Kina har gått forbi Tyskland og USA blant nasjonene med det høyeste forbruket av ferie- og fritidsreiser.
Les også:
Google-toppene bygger egen flyplass
- Vi driver ikke politikk, vi driver butikk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.