-Vi har ikke ennå sett alle konsekvensene av oljeprisfallet. Men jeg er trygg på at den norske oljebransjen vil klare seg og ri av stormen, sier oljeminister Tord Lien.
I et klima der oljeprisen har halvert seg på under ett år og mørke skyer har begynt å trekke innover norskekysten, kunne oljeministeren dra veksel på sin historiegrad da han åpnet årets subsea valley-konferanse på Fornebu utenfor Oslo onsdag.
- Å forstå hvor man kommer fra, gjør det mye enklere å forstå hvor du skal, sier Lien.
For to dager siden feiret statsråden og departementet at det er 50 år siden de «mest verdifulle linjene noensinne» ble trukket opp over norsk sokkel, i det den første lisensrunden ble annonsert. Siden har oljeeventyret vokst til å utgjøre 15 prosent av norsk verdiskapning, og den 23. lisensrunden åpner i disse dager nye arealer på sokkelen for første gang på 20 år.
- Ikke bærekraftig
Mindre enn halvparten av ressursene på sokkelen har imidlertid blitt utvunnet. Lien mener derfor spørsmålet om hva Norge skal gjøre etter oljen er relevant om man ser «50, 60, 70, 80» år fremover. Det betyr imidlertid ikke at man skal lukke øynene for utfordringene, understreker statsråden.
- Raskt stigende aktivitetsnivå kombinert med høye oljepriser de siste ti årene har ført til høye kostnadsnivå. Dette er ikke bærekraftig, sier Lien.
Flere selskaper har imidlertid tatt grep for å møte lavere aktivitet og inntjening. Samtidig viser tildelingen av kontrakten for toppdekket på Johan Sverdrup til Aibel, og Kværner Stords nylige leveranse til Edvard Grieg-feltet på tid og til budsjett, at norsk oljekompetanse er svært konkurransdyktig, påpeker oljeministeren.
- I dette klimaet er dette store bragder, sier han.
Laboratorium
Lien minner om at samarbeidet blant aktørene på sokkelen har vært avgjørende for det norske oljeeventyret. Hvert større prosjekt har hatt sine utfordringer, og det har gjort sokkelen til et «laboratorium» for problemløsning de siste 40 årene. Oljeprisfallet har ytterligere intensivert dette arbeidet, mener han. Omstilingen til dagens klima kommer likevel ikke gratis.
- Det vil kreve hardt arbeid fra alle involverte og tett samarbeid med alle aktører i bransjen. Det har vi lykkes med før og det tror jeg også vi vil lykkes med denne gang, sier Lien.
Subsea Valley-konferansen arrangeres for sjette år på rad og 115 selskaper er i år representert. Navnet spiller på undervannsteknologiklyngen som strekker seg fra Asker i Akershus til Kongsberg, et et globalt ledende miljø og som har vært involvert i 68 av 88 funn på sokkelen, ifølge Oljedirektoratet.
Subsea-området ventes også være det raskest voksende i årene som kommer drevet av utviklingen i Brasil, Mexicogolfen, Angola og Australia. Rystad Energy anslår at subsea-markedet vil vokse fra en årlig omsetning på 36 milliarder dollar i 2015 til 50 milliarder dollar i 2018.
Leder for Subsea Valley-konferansen, Preben Strøm, påpekte at den norske subsea-næringen eksporterer for 200 milliarder kroner i året da han innledet årets konferanse. Han minnet også om at næringen har sette tøffe tider før. Men sjelden har drivkraften for omstilling vært større enn nå, mener han.
- I tilfelle dere har glemt det, oljeprisene har alltid vært ustabile, sier Strøm.
Feil fokus
Mens oljerelatert sektor har stått for inntil 15 prosent av BNP de siste årene, vil dette avta til under 6 prosent i 2040, ifølge Finansdepartementet.
Statssekretær Jon Gunnar Pedersen advarer imidlertid mot å snakke om en bransje vi er ferd med å miste, og heller fokusere på hva man kan oppnå.
- Oljebransjen vil fortsette å vokse og ekspandere, og finne nye vekstmuligheter, sier Pedersen.
De største subsea-aktørene i Norge inkluderer selskaper som Aker Solutions, FMC, Technip, Kongsberg-gruppen og Subsea 7. Dertil kommer en underskog av oljeservicevirksomheter.
Les også: - Det er det man har ventet på
IEA: Største oljehopp på fire år
Ser oljeprisen i maks 75 dollar fatet neste to år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.