Statoils dominerende rolle på norsk sokkel kan oppleves som ubehagelig for leverandørindustrien. Konkurransetilsynet mener likevel dagens lovgiving er god nok til å regulere konkurransen i oljesektoren.
Det er konklusjonen i en rapport som onsdag ble levert til Nærings- og fiskeridepartementet, skriver Sunnmørsposten.
I juli fikk tilsynet i oppdrag å undersøke konkurranseforholdene i petroleumsnæringen etter økt misnøye med hvordan Statoil angivelig skal ha utnyttet sin dominerende rolle på norsk sokkel.
Økt konkurranse og lavere priser
Tilsynet påpeker at stor grad av kjøpermakt vil medvirke til økt konkurranse og lavere priser. Kjøpermakt betyr at en innkjøper kan utløse konkurranse mellom leverandører og dermed oppnå lavere priser, men også stimulere leverandørindustrien til innovasjon.
«Selv om bruk av kjøpermakt er bra for samfunnet, kan det oppleves som urimelig og krevende for selskaper som rammes», påpekes det i rapporten.
I rapporten heter det at «en bør imidlertid være varsom med å anvende konkurransereglene mot denne formen for kjøpermakt, da slike inngrep i kommersielle forhandlinger kan føre til dempet konkurranse.»
I en pressemelding skriver tilsynet at konsentrert kjøpermakt tvert i mot «kan være bra for konkurransen og forbrukerne».
- For at kjøpermakt skal være et konkurranseproblem må den sterke kjøperen også ha selgermakt. Oljeselskapene har begrenset mulighet til å påvirke sine salgspriser i de internasjonale markedene, og i de tilfellene er ikke Konkurransetilsynet bekymret, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en pressemelding.
Oljepris og aktivitet påvirker forhandlingsmakten
– Konkurransetilsynets vurdering er at virkemidlene i konkurranseloven er tilstrekkelig til å kunne gripe inn mot eventuell konkurranseskadelig kjøpermakt i petroleumsnæringen, sier avdelingsdirektør Ingrid K. Gullaksen i pressemeldingen.
Oljeprisen og aktiviteten på sokkelen har stor påvirkning på forhandlingsmakten mellom leverandørindustrien og oljeselskapene.
– Vi har forståelse for at situasjonen for de berørte aktørene er krevende. Fra et konkurransefaglig ståsted er det likevel liten grunn til å frykte at bruk av kjøpermakt i petroleumsnæringen kan være skadelig for forbrukerne, sier Gullaksen.
Det er ventet at saken vil bli diskutert i Stortinget senere i år.
– Nå gjennomgår vi utredningen fra Konkurransetilsynet, sier næringsminister Monica Mæland (H). Det var hennes departement som ba tilsynet utarbeide rapporten.
(©NTB)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.