Det norske oljeselskap har mål om å redusere kostnadene ytterligere, men vil ikke velte hele reduksjonen over på leverandørselskapene. De mener det er viktig å opprettholde en bærekraftig leverandørindustri.
- Vi er veldig opptatt av å ha en bærekraftig leverandørindustri. Leverandører som arbeider for Det norske må tjene penger, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Det norske oljeselskap til TDN Finans under selskapets kvartalspresentasjon onsdag.
Les også: Det norske tar milliardnedskrivning
Selskapet er ikke interessert i leverandører som ikke tjener penger fordi det vil være en situasjon som ikke er bærekraftig over tid.
- Det gir en kortsiktig gevinst og ikke den langsiktige produksjonsforbedringen som vi som selskap er opptatt av, sier han.
Insentiv
Hersvik mener det er flere faktorer som påvirker kostnadene og at det ville være feil av dem som oljeselskap og tro at markedet skal ordne kostnadsutfordringene for dem.
- Vi må ta en aktiv del i forbedringsarbeidet og endre måten vi jobber på for å få produktivitetsforbedring. Det må være et insentiv for leverandørene i å være med på dette, understreker han.
Dette handler om endringer i kontraktsbetingelser og hvordan man følger opp leverandører. Samtidig jobber selskapet med å bedre driften på installasjonene.
- Det er derfor vi er opptatt av hvor mange dager man bruker på en boreoperasjon. Det ene her er kostnaden på innsatsfaktoren, det andre er hvor mye man bruker av denne, sier han.
Les også: Dette er planen til Røkkes oljeselskap
Drift
Han mener at industrien har vært for opptatt av prisen på innsatsfaktorene, og for lite på hvor mye man bruker i egen drift.
Han illustrerer med at selskapet nå borer 200 meter i døgnet på Ivar Aasen-feltet.
- Med det øker snittet mot 100 meter per døgn, det reduserer den ekvivalente riggraten betydelig, sier han.
I 2015 hadde selskapet et mål om å redusere kostnadene med over 100 millioner dollar, men har ikke kommunisert noe nytt mål.
- Jeg tror ikke vi skal kommunisere et nytt mål nå, men vi har allerede kokt dette ganske kraftig inn i budsjettene våre, sier han.
- Hvis og når
Det norske-sjefen registrerer at det for tiden er en dupp i transaksjonsmarkedet og påpeker at kjøpere og selgere igjen er mer usikre når det kommer til prising, særlig for produserende eiendeler.
I løpet av 2016 venter Hersvik at man vil se andre faktorer som vil drive fusjons- og oppkjøpsmarkedet, enn avtaler mellom en kjøper og selger. Dette gjelder også prisingen av eiendeler. Det norske vil fortsatt kunne ta en aktiv del i dette.
- Vi fortsetter å overvåke markedet og vil være aktive hvis og når vi ser muligheter vi ser som verdiinnvannende, sier han.
Det norske-aksjen spretter opp på en sterk Oslo Børs onsdag. Aksjen stiger 7,2 prosent til 55,75 kroner. Det verdsetter Det norske til omlag 11,3 milliarder kroner, en økning på nær 25 prosent den siste måneden.
Hovedindeksen på Oslo Børs er opp nær tre prosent til 544,35 poeng.
Les også:
Statoil kansellerer kontrakt
NHO-barometer: Oljebransjen vil trenge nye ingeniører om få år
Saudi prøver å styre oljemarkedet: «Overforsynt», «desperat» og «mistet grepet» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.