DEA ligger ikke på latsiden etter å ha inngått avtale om å kjøpe E.ONs norske virksomhet for 1,6 milliarder dollar. Selskapet har ambisiøse planer for Norge fremover, og er i flere konkrete samtaler om ytterligere transaksjoner.

Det sier administrerende direktør Hugo Sandal i DEA Norge til TDN Finans onsdag.

E.ON-transaksjonen er det største kjøpet på norsk sokkel siden Det norske oljeselskap kjøpte den norske virksomheten til Marathon Oil for 2,7 milliarder dollar sommeren 2014. Kjøpet fører til at DEA mer enn dobler produksjonen sin på norsk sokkel, til rundt 75.000 fat oljeekvivalenter pr dag.

Vil vokse mer

- Nå har vi jo doblet produksjonen og vel så det, men vi vil fortsatt vokse mer i Norge, sier Sandal. Det er ikke tallfestet hvor store ambisjonene i Norge er, ifølge ham.

Direktøren sier at DEA er i samtaler med flere selskaper om ytterligere transaksjoner av forskjellig art. Han sier det primært dreier som om regelrette kjøp, men nevner det også kan bli aktuelt med bytte av eiendeler.

- Vi er i samtaler med flere selskaper for øyeblikket, utelukkende med henblikk på å vokse (..) Vi gjør ingen dealer hvis vi ikke blir større gjennom den dealen, understreker Sandal.

Rene eiendeler

Han håper fremtidige kjøp i det korte bildet ikke vil være av hele selskaper, men rene eiendeler, ettersom DEA nå har en stor jobb foran seg med å integrere E.ON inn i organisasjonen.

DEA hadde før dagens kjøp av en mengde eiendeler i Nordsjøen og noe i Barentshavet, samt Zidane i Norskehavet, hvor selskapet er operatør. Fokuset fremover blir å utvikle og bygge opp rundt disse, sier Sandal, samtidig som han også er tydelig på at selskapet vil forfølge andre gode muligheter.

Av eiendelene DEA nå overtar fra E.ON, fremholder Sandal særlig følgende prosjekter som interessante for utbygging:

- Snadd, på grunn av nær tilknytning til Skarv.

- Snilehorn, som kan tilknyttes Njord.

- Fogelberg, på grunn av nærheten til Zidane.

- Det går vel en del år før disse potensielle utbyggingene kommer på bordet, men vi har jo kjøpt denne porteføljen både fordi det er flere interessante produserende eiendeler, fordi det finnes utbyggingsmuligheter og på grunn av letepotensialet som vi har lyst å realisere. Vi har ikke kjøpt dette for å være en passiv finansiell investor, understreker han.

Vil utvikle norsk sokkel

Han er ellers tydelig på at DEA ikke har spesielle preferanser til olje- eller gassproduksjon.

- Vi vil være med å utvikle norsk sokkel. Gitt at det er økonomisk fornuftig, har vi ingen strategi som fokuserer på hverken det ene eller andre, sier han.

DEA har for øyeblikket operatørskapet i en håndfull lisenser på norsk sokkel i tillegg til Zidane, og Sandal legger ikke skjul på at selskapet ønsker å påta seg mer operatøransvar. Han viser til at DEA har erfaring som operatør fra en mengde felter internasjonalt.

- Vi mener det er fornuftig å være operatør, sier han.

Sandal understreker det er tidlig, men utelukker ikke at ekspansjonsplanene i Norge vil kunne føre til bemanningsbehov i DEAs Norge-organisasjon, og erkjenner at situasjonen i arbeidsmarkedet for øyeblikket således er gunstig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Fridman står bak gigantkjøpet på norsk sokkel

Politivåpen skal ikke lenger være ladd

Landslagskamp ga tidenes TVNorge-tall

Se DNTV: Slik fungerer Apple Watch

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert: