Den norske kronen var i januar på det sterkeste nivået siden 1980-tallet. Utviklingen bekymrer bransjeorganisasjonen Norsk Industri.
«Dette er en svært alvorlig utfordring for norsk konkurranseutsatt industri som siden årtusenskiftet dessuten har fått merkostnader i norsk arbeidsmarked på 1-2 prosentpoeng hvert år», skriver Norsk Industri i konjunkturrapporten som organisasjonen la frem onsdag.
Kronen bekymrer mest
Organisasjonen har stilt flere hundre norske toppledere spørsmål om hva som er viktigst for selskapets rammebetingelser. Bekymringen for en sterke kronekursen er blant svarene som går hyppigst igjen.
- Det er åpenbart at dette biter på et stort antall bedrifter. Sterkere kronekurs fører til prisreduksjon, eventuelt med tidsetterslep avhengig av bruk av valutasikring. Ettersom det er en sammenheng mellom lønnsoppgjøret og pengepolitikken i landet, og svaralternativene lønnsoppgjøret og kronekurs er blant de mest utfordringene som blir fremhevet, viser det alvoret i situasjonen, skriver Norsk Industri i rapporten.
Flytter verdiskapningen ut
Kombinasjonen av høy kostnadsvekst og sterk kronekurs har ført til at mange bedrifter nå velger en varig sikring mot endringer i valutakursen.
«Industribedriftene er profesjonelle på valutasikring, men valutainstrumentene gir kun bedriftene mer tid til omstilling hvis kronekursen styrker seg kontinuerlig. Varig redusert valutaeksportering oppnås kun ved å legge mer verdiskapning til utlandet», skriver Norsk Industri i konjunkturrapporten.
Ifølge organisasjonen foregår denne sikringen på to måter:
- Bedriftene sørger for egen uteproduksjon i annen valuta
- Bedriftene har en høy andel innkjøp fra selskaper i samme valuta som man er eksponert for i eksportsalget
Begge deler fører til at verdiskapningen flyttes ut av Norge.
«På denne måten oppnår man en betydelig mindre nettoeksponering i valuta. Dette utviklingstrekket er en klar trend. Norske industribedrifter har de siste årene skaffet seg langt flere underleverandører med base i andre land. Og dels foregår nå langt mer industriproduksjon under norsk eierskap i andre land», heter det i rapporten.
Tror utviklingen fortsetter
Bedriftene peker på at både konkurransehensyn og ønske om redusert valutaeksponering ligger bak valget om å flytte ut produksjon.
- Undersøkelsen er krystallklar på at trenden vil fortsette også de nærmeste årene, dette framgår klart, både på spørsmål om hvilke tiltak de har for å bli mindre sårbare for sterk kronekurs og på spørsmål om hvordan bedriftene vil respondere hvis særnorsk kostnadsutvikling fortsetter, skriver Norsk Industri i rapporten.
LES OGSÅ: Rekordsterk krone har kommet for å bli
- Det har bare forverret seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.