– Jeg mener vi er godt på vei ut av krisen. Europa har vist en enestående omstillingsevne.
Hellas, Italia, Portugal, Irland – alle er på god vei til å gjenvinne den konkurransen de har tapt med Tyskland, sier Ulltveit-Moe til NTB i Davos, der han deltar på Verdens økonomiske forum WEF.
Mens Europa viser omstillingsevne, er Norge «så søkkrike at vi ikke behøver å omstille oss», mener investoren og Umoe-eieren.
– Vi bruker rikdommen på å unnlate å gjøre det, sier Ulltveit-Moe og mener vi har en økning i kostnadene som dreper fastlandsindustrien.
På lang sikt ser Ulltveit-Moe en næringsstruktur som ikke er tilpasset verden.
– Jeg har en datter på åtte år, og i hennes levetid kan dette bli veldig alvorlig for Norge sammen med klimaendringene for verden, sier Ulltveit-Moe.
Skjerpe oss
– Vi er helt nødt til å skjerpe oss og komme på linje med andre land det er naturlig å sammenligne oss med, mener finansmannen Stein Erik Hagen.
– Jeg tror ikke all industri forsvinner, vi er gode på noen områder, men det klart at for en del industri så er det krevende med det kostnadsnivået vi har, og de rammebetingelsene vi har, sier han i Davos.
I stedet for de store lønningskuttene og omstillingene som skjer ellers i Europa, har Ulltveit-Moe tro på fornybar energi og en endring i norsk energipolitikk. Selv om oljeforekomstene ikke går tomme, vil Norge i fremtiden bli tvunget til å legge om på grunn av globale klimatiltak, mener han.
– Da står vi veldig vanskelig stilt. Vi har fortsatt vannkraft og vindkraft og kan fortsatt være sterke på naturressurser. Men det krever en omstilling av næringslivet og en omstilling av holdningene våre, mener han og understreker verdien av Norge som stabil kraftleverandør sett mot et politisk urolig Russland og en urolig muslimsk verden.
Vekst i Asia
Styreleder Svein Aaser i Telenor ser norsk konkurransedyktighet variere fra sektor til sektor. Han peker på Asia som utviklingsområde og en stor mulighet.
– Når det gjelder Telenor, er jeg ikke spesielt engstelig fordi vi ser at vår vekst kommer til å komme mer og mer i Asia, sier han.
Han merker stor forskjell på holdningen i Europa og Øst-Asia, der han mener lederne er fulle av optimisme for fremtiden og snakker om vekst.
– De bedriftene som har mulighet til å ekspandere i Asia, bør se på de markedene som kan passe for de forskjellige bedriftene. Asia blir viktig, sier han.
Les også: Fremtidsfrykt i Davos: - Kan skape enda en boble, enda en krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.