Kronen ble tirsdag morgen handlet på de sterkeste nivåene på over en måned. En euro ble på det laveste handlet til 9,38 kroner. Vi må tilbake til 29. januar for å finne tilsvarende sterke nivåer for kronen.
Senere har kronen blitt noe svekket. I skrivende stund handles en euro til 9,42 kroner.
- Vi nærmet oss nivåene fra bunnen i januar og da er det ikke så rart at det spretter fort opp igjen, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.
Handles i et intervall
Han peker på at markedet de siste månedene har hatt en tendens til å handle kronen sidelengs innenfor et intervall.
- Her kan man forsøke å kjøpe i toppen. Og så selger man unna og kjøper tilbake euro når vi nærmer oss bunnen, sier Østnor.
Så langt i år har kronen holdt seg innenfor intervallet 9,37 kroner for en euro på det laveste og 9,75 kroner for en euro på det høyeste.
Vi skal ikke mer enn 13 handelsdager tilbake for å finne forrige gang kronen var nær toppen av intervallet.
Faller nær bunnen
Flere forhold kan ha bidratt til at vi igjen befinner oss nær bunnen i intervallet:
- Mandag ettermiddag styrket kronen seg betydelig frem mot den daglige fastsettelsen av valutakurser i London klokken 17.00. Ifølge Østnor kan dette skyldes en stor ordre i en periode av døgnet der det er lav likviditet i kronen.
- Oljeprisen har styrket seg de siste dagene. Tirsdag morgen ble nordsjøolje handlet til det høyeste nivået siden begynnelsen av januar i år.
- Norske og svenske kroner blir i perioder sett i sammenheng i valutamarkedet og markedsaktørene har det siste døgnet vært opptatt av styrkeforholdet mellom norsk og svensk økonomi. Mandag ga overraskende sterke bnp-tall for svensk økonomi litt fart til svenskekronen, uten at det ga en varig styrkelse. Tirsdag kom det innkjøpsindekser for industriaktiviteten i begge land. Den norske indeksen holdt seg noenlunde oppe, samtidig som den svenske var betydelig svakere enn ventet. Dermed har kronen gått sterkere også mot den svenske.
To magneter
Østnor tror likevel ikke dette er starten på en periode med ytterligere kronestyrkelse. Han peker på at det senere i mars står to hendelser som vil bli særdeles viktig for den videre utviklingen.
- Nå blir magnetene først ECB og så Norges Bank, sier Østnor.
Den europeiske sentralbanken ECB holder sitt rentemøte 10. mars. Uken etter er det Norges Banks tur. I markedet er det forventninger om at styringsrentene blir kuttet på begge møtene.
- Og vi trenger ikke å se en betydelig sterkere krone basert på et rentekutt i ECB, nettopp fordi det vil øke forventningene om at Norges Bank vil gjøre det samme.
Norges Bank sa i forbindelse med rentemøtet i desember at det sannsynlighetsovervekt for at renten blir kuttet på møtet i mars. Siden den tid har en rekke faktorer både her hjemme og internasjonalt utviklet seg svakere enn banken den gang så for seg.
DNB Markets-strategen tror renten blir kuttet i mars og at dette vil kunne påvirke kronen ytterligere på kort sikt.
- Jeg tror ikke at det i det korte bildet er kronepositivt at det nå kuttes. Men vi har hatt en prognose om en sterkere krone på tross av rentekutt. Det er fordi vi mener at kronen er for svak og at oljeprisen skal opp. Vi tror det skal trumfe rentekutt og svakere nøkkeltall, sier Østnor.
DNBs kroneprognose
Kilde: DNB Markets
Følg markedene i DN Investor
Les også:
Massiv laksedød for Marine Harvest i Chile
6 millioner oppsigelser i vente i Kina
Asia i dag: Verre enn forventet
Se DNtv: Dette er årets bil i Europa
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.