Sviktende oljeinntekter fra norsk sokkel gjør at den norske staten nå må veksle om enorme beløp hver eneste dag for å dekke opp underskuddet på statsbudsjettet.
I forrige uke varslet Norges Bank at den skal kjøpe 900 millioner kroner hver eneste dag i februar, opp fra 500 millioner hver dag i januar.
Det betyr at den norske sentralbanken nå er en betydelig aktør i valutamarkedet.
Alt annet like vil kronekjøpene bidra til en sterkere krone, konstaterer sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management.
- Når Norges Bank må kjøpe kroner og blir en stor kjøper av kroner hver eneste dag, er det selvsagt positivt for kronen, sier Wilhelmsen.
At sentralbanken nå er en daglig, stabil storkjøper av den norske valutaen kan gi et dobbeltløft for den rekordsvake kronen. For Norges Bank kommer til å fortsette med de store kjøpene, selv om kronen skulle styrkes.
- Norges Bank tar ingen taktiske hensyn, sier Wilhelmsen.
- De er nødt til å gjøre det de skal gjøre uavhengig av nivå. Det påvirker ikke kjøpene, istemmer valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.
Sentralbanken varlser markedet i forkant av hvert månedsskifte om hvor store kjøpene blir og endrer normalt ikke størrelsen på kjøpene i løpet av en måned.
Én prosent av omsetningen
Med daglige kjøp på 900 millioner står sentralbanken nå for rundt én prosent av den daglige omsetningen i den norske valutaen, ifølge DNB-strategens anslag.
I morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag peker Østnor på at «aktørene som vurderer å satse på at en rekordsvak krone kan komme til å styrke seg fremover, vil det være betryggende å vite at de har sentralbanken i ryggen».
- Jeg mener at det gir en siste tunge på vektskålen for en del aktører som vurderer å drive bunnfiske i norske aktiva, utdyper Østnor.
Han peker på at utenlandske investorer som i dag mener norske eiendeler er attraktivt priset, potensielt også kan ha utsikter til en valutaeffekt: Sterkere norsk krone fører til at norske eiendeler blir mer verdt i utenlandsk valuta.
- I mellomlangt perspektiv er det attraktivt å kjøpe kroner, selv om man kanskje ikke har sett bunnen i oljepriser, aksjer- eller obligasjonskurser. De som er mer langsiktige ser at her er det muligheter, sier han.
Venter sterkere krone
DNBs prognose på én måneds sikt er at kronen vil styrkes til rundt 9,40 kroner for en euro fra dagens nivå på 9,50. I løpet av et halvt år vil vi komme helt ned på 9,00 kroner for en euro, spår DNB-strategen.
- Vi har i en periode ment at kronen er svakere enn hva utsiktene for norsk økonomi skulle tilsi. Selv om vi skal se ringvirkningene av oljebremsen, lavere vekst, høyere ledighet og ytterligere rentekutt, mener vi kronen er for svak, sier Østnor.
- Dermed venter vi sterkere krone fremover, men det vil garantert skje rykkvis, sier valutastrategen.
Les også:
Gulfstatene vil ikke avholde krisemøte i Opec
- Oljeland i trøbbel holder meg våken om natten
Asia i dag: Emisjon overtegnet 4335 ganger
Se DNtv: Uteligger for en flaske vin
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.