Den ferske forventningsundersøkelsen Norges Bank har gjennomført viser at norske næringslivsledere fortsatt har mye å stri med.
Flere pessimister enn optimister
Det er færre næringslivslederne enn før som forventer bedre lønnsomhet i tiden fremover.
39,1 prosent av næringslivslederne forventer at lønnsomheten i egen bedrift skal bli bedre i de neste 12 månedene, men samtidig øker andelen næringslivsledere som forventer svekket lønnsomhet i tiden fremover.
- Dette gjør at lønnsomhetsindeksen for de neste 12 månedene har sunket fra 20,1 poeng i første kvartal til 16,7 poeng i andre kvartal, skriver Norges Bank i en pressemelding.
Færre opplevde vekst
Samtidig faller andelen som har lagt bak seg en periode med lønnsomhetsvekst. 31 prosent av næringslivslederne oppgir i andre kvartal at lønnsomheten i egen bedrift er bedret i løpet av de siste 12 månedene, en nedgang på 2,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.
På den positive siden er det en mindre andel næringslivsledere enn i forrige kvartal som oppgir at lønnsomheten er svekket siste året. Lønnsomhetsindeksen (historisk) bedret seg i andre kvartal, og steg fra minus 11,3 poeng til minus 9,2 poeng.
Flere har behov for flere ansatte
Andelen næringslivsledere som oppgir å ha behov for flere ansatte øker svakt. Nettotallet i sysselsettingsindeksen (fremtidig) stiger fra 13,4 til 14,9 poeng.
Andelen næringslivsledere som oppgir at bedriften forventer å ha flere ansatte om 12 måneder har økt fra 30,9 prosent til 32,1 prosent i andre kvartal. Andelen næringslivsledere som forventer å ha færre ansatte om 12 måneder er tilnærmet uendret fra forrige kvartal.
Sprikende prisforventninger
Hva undersøkelsen forteller om forventningene til hvordan prisene skal utvikle seg er viktig for Norges Bank. Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Bank retter pengepolitikken inn mot å oppnå målet om lav og stabil inflasjon. Forventningene til prisutviklingen kan i seg selv påvirke hvordan prisene faktisk utvikler seg.
I den ferske forventningsundersøkelsen får Norges Bank vite at forventningene spriker.
Økonomenes forventninger til prisstigningen i løpet av de neste 12 månedene sank fra 2,3 prosent i første kvartal til 2,2 prosent i andre kvartal 2010.
Partene i arbeidslivet forventer i andre kvartal 2009 høyere prisvekst enn i forrige kvartal både på kort og lang sikt. Om 12 måneder forventer partene i arbeidslivet en prisstigning på 2,2 prosent.
Næringslivslederne forventer en generell prisstigning om 12 måneder på 2,4 prosent. Dette er uendret siden forrige kvartal.
Husholdningene forventer at prisene skal stige med 2,9 prosent i løpet av det neste året. Dette er en nedgang fra forrige kvartal på 0,3 prosentpoeng.
Les også:
Økt aktivitet i industrien
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.