Børsene raser, oljeprisen faller og investorene gjør alt for å bevare pengene sine. Det medfører at renten på statslån er rekordlav for «sikre» land, skriver Dagens Næringsliv.
Tre av landene som nyter godt av dette er USA, Tyskland - og Norge.
Den tyske toårsrenten falt fredag for første gang under null, til minus 0,002 prosent.
Mandag registrerte Bloomberg handel til 1,66 prosent rente for et lån til den norske stat frem til 2022. Det betyr at investorer som kjøper statslånet godtar å få en rente på litt over 1,6 prosent i ti år fremover. På få dager har den norske tiårsrenten falt fra over to prosent. Norske renter har aldri vært lavere siden grunnloven i 1814.
– Det vi ser nå er en kamp om å få tak i trygge eiendeler. Investorene vil heller ha pengene i sikre statspapirer enn i madrassen, sier Pål Ringholm, sjef for kredittanalyse i Swedbank First Securities, til DN.
Vil vare en stund
Det er problemene i Spania og faren for en gresk exit fra eurosonen som har drevet rentene lavere, ifølge renteforvalter Svein Aage Aanes i DNB Kapitalforvaltning.
– Denne situasjonen må vi nok dessverre leve med en stund til. Det er vanskelig å tenke seg at man kan våkne en dag og så er problemet løst ved at Tyskland tok hele regningen, sier Aanes til DN.
Den hyggelige nyheten er at det blir billigere for den norske stat å låne penger. Det fører igjen til billige lån for mange nordmenn. Statsrenten setter blant annet rentenivået på lån fra Lånekassen og Husbanken.
- Eksepsjonelt lav
På spørsmål fra DN om hvor grensen går for hvor lave rentene kan bli, svarer Pål Ringholm:
– Vi er i et spesielt territorium. Den amerikanske renten har ikke vært lavere selv om man tar med Napoleon, to depresjoner og to verdenskriger. Renten er eksepsjonelt lav. Kan den bli lavere? Ja, hvis ting blir enda verre. Da blir investorene mer opptatt av å bevare formuen enn å øke den. Og det er de jammen allerede.
Men selv om statsrentene faller, så stiger renten i pengemarkedet hvor bankene låner penger av hverandre. Tre måneders interbankrente steg mandag til 2,41 prosent.
Les også:
Frykter fullstendig sammenbrudd
Tror på nedtur verden over
<b>Her kan du bli rikere gjennom børsuroen</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.