- Av og til forundrer det meg at folk glemmer at NRKs finansiering er et resultat av avgjørelser foretatt av Stortinget. Det er også regjeringen som har utarbeidet retningslinjer for det redaksjonelle innholdet i NRK-plakaten, som vi følger. Det er ikke snakk om at vi opererer innenfor rammer vi har tillagt oss selv, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK til DN.
Han avviser Frp-politiker Morten Stordalens påstand om at statskanalen opererer på annet grunnlag enn øvrige mediehus - med inntekter fra både sponsorplakater og lisensinntekter.
- NRK er den allmennkringskasteren i Europa med lavest andel kommersielle inntekter. Èn hundredel av NRKs inntekter er kommeriselle. 99 prosent er lisensinntekter.
BAKGRUNN: Vil ha lavere NRK-lisens (Krever innlogging)
I fjor utgjorde NRKs kommersielle inntekter mellom 40 og 50 millioner kroner, opplyser Eriksen.
- Det gir oss noen muligheter, men det er ikke der diskusjonen om NRKs fremtid blir avgjort. Vi skal være klare over at det ikke bare er NRK som rammes av et absolutt forbud mot sponsorer. Det vil også ramme en del av dem som holder kultur- og idrettsarrangementer.
LES OGSÅ: Frp-politiker: Umusikalsk når lisensen øker
Feil tidspunkt
Til tross for at både Høyre og Frp ønsker seg lavere lisensbeløp, har Kårstein Eidem Løvaas (H) og Morten Stordalen (Frp) en klar oppfatning av NRK som viktig aktør med godt redaksjonelt innhold.
- Det er et stort kompliment, og det har en sammenheng med mediepolitikken som Stortinget har ført i Norge. Vi har kunnet jobbe langsiktig, noe som har ført til et godt produkt, sier Eriksen.
Han frykter dermed at en lavere lisensfinansiering vil gå utover NRKs evne til å produserer innhold.
- Akkurat i dag er det mest fremtrende trekket i mediebransjen at nordmenn stadig inntar mer internasjonalt innhold. Derfor stiller jeg spørsmålet om nå er et riktig tidspunkt for å redusere innenlandsproduksjonen. NRK skal fremme norsk språk, kultur og norsk musikk. Dette er områder som rammes ved reduksjon i det økonomiske grunnlaget, hevder Eriksen.
Å svekke norsk innholdsproduksjon samtidig som vi møter sterkere global konkurranse enn noen gang, er risikabelt, legger han til.
- Vi skal selvsagt være opptatt av å bruke ressursene godt, og vi har også redusert bemanningen med 120 årsverk siste årene.
Uskyldig
At NRK får skylden for at lokalaviser sliter i dagens mediemarked, synes kringkastingsdirektøren er et galt resonnement fra politikerne.
- Norge er det eneste landet eneste landet i Skandinavia som fortsatt har en riksdekkende og lønnsom radiokanal, P4. Norge har det beste kommersielle tilbudet i Norden - som har opplevd sterk vekst det siste året. Avisene sliter i Norge, men det gjør de også i resten av verden. Norge er faktisk et eksempel på godt og mangfoldig medietilbud, forklarer Eriksen.
- Så å trekke slutningen om at NRK er årsaken til de strukturelle problemene man har i avisbransjen, er en erfaring som vi ikke finner igjen fra andre land.
I dagens papirutgave av Dagens Næringsliv, stiller Løvaas spørsmål til om det er hensiktsmessig at NRK har startet en ny rockekanal på radio, når to andre aktører allerede tilbyr dette.
- Radio P13 er et direkte svar fra NRK på et stortingsvedtak om å lage flere nye kanaler til DAB. Kanalen er godkjent av både Medietilsynet og Konkurransetilsynet, og ikke noe vi har funnet på selv. Det virker som om Løvaas og Stordalen glemmer dette.
LES OGSÅ: Takket skattebetalerne for smykker, vesker, kjoler og sko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.