- Den journalistiske ambisjonen er å tilby publikum en unik innholdsbredde og være først med hele bildet. Dette innebærer at vi også produserer og publiserer nyhetssaker basert på innhold fra andre mediehus. Når vi gjør dette, skal vi være varsomme med omfanget av sitering, og rause med kreditering. NRK kan på denne måten bidra til å løfte kritisk og undersøkende journalistikk fra ulike samfunnsområder ut til et større publikum. Dette er et gode både for publikum og for mangfoldet av mediehus, står det i NRKs nye retningslinjer for sitering og kreditering i nyhets- og aktualitetsproduksjonen.
Dette tas godt imot av Landslaget for lokalaviser som mener at overdreven sitering i større medier skaper verdiskapningsproblemer for de mindre lokale aktørene.
- Det er prisverdig at NRK har tatt problemstillingen inn over seg og gjør noe med det, sier generalsekretær Rune Hetland.
Omfattende sitering hindrer trafikk
- Sitering blir ofte så omfattende at det ikke er nødvendig for leseren å gå til originalkilden. Nyheten i seg selv er ikke beskyttet av åndsverksloven, men det må finnes en løsning som forhindrer at den som bringer frem andres journalistikk tjener alle pengene, mens originalkilden må ta kostnadene. Journalister bør være pliktige i å bringe trafikk til den kilden de siterer, mener Hetland.
Distriktsredaktør i NRK Sogn og Fjordane, Kai Aage Pedersen, sier seg enig i at det er en tendens i bransjen at sitater som hentes fra andre medier ofte blir for omfangsrike og begrenser trafikken til mediet som først har omtalt en sak.
Han mener de nye retningslinjene vil sørge for at dette forekommer i langt mindre grad.
- Medieutviklingen har ført til at stadig færre medier produserer egne nyheter, mens stadig flere aktører distribuerer innhold. Åpenhet rundt kildebruk, muligheten til å etterprøve fakta og det å løfte innhold med redaksjonell kvalitet, er derfor viktigere enn noen sinne, står det i retningslinjene.
«En fremtidsutfordring»
- I den digitale tid ser vi at det blir mye klipp og lim, og det er derfor en fremtidsutfordring å finansiere god journalistikk. For at noen skal sørge for at slik journalistikk kan eksitere må dette tas på alvor, påpeker Hetland.
Han viser til papiravisens regjeringstid da andre aviser ikke kunne sitere før dagen etter og sammenligner det med dagens nyheter som allerede er spredd til alle kanter av landet før papiravisen ligger i postkassen.
Hetland mener at reglene for sitering må strammes inn for hele mediebransjen, og at det bør være et krav om kildehenvisning slik at også originalkilden får ta del i verdiskapningen.
- Det viktige er at dette blir satt lys på, men hvilke eventuelle regler og normer for bransjen som kommer ut av dette kan jeg ikke forutsi, sier han.
Les også:
Picasso-tegning av Høyblokken selges
– Et stort demokratisk øyeblikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.